Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2022 18:15
Čas čtení 2:20
Vojtěch Vanda

Ladislav Sinai sdílel článek, který popisuje problematické pozadí jeho kauzy. Označil jej za „pravdu“

Ladislav Sinai sdílel článek, který popisuje problematické pozadí jeho kauzy. Označil jej za „pravdu“
Zdroj: Thomas Habr
NEWS
Uložit Uložené

Moderátor Ladislav Sinai, který byl na Instagramu obviněn ze sexuálního obtěžování žen na internetu, sdílel na svém Twitteru článek, jenž vyšel na webu A2larm. Podle něj se jedná o objektivní vhled do případu.

Kauza moderátora Ladislava Sinaie, jenž byl anonymním účtem na Instagramu obviněn ze sexuálního obtěžování žen dostala rámec. Novináři Apolena Rychlíková a Jakub Zelenka shrnuli kauzu včetně vyjádření části aktéru v článku, jenž Sinai sdílel ve středu na svém Twitteru. „Všem, koho zajímá pravda o tom, na základě čeho mě v posledních týdnech odsoudili,“ dodal článku věnování.

Doporučeno
Ladislav Sinai se omluvil, sexuální kontakt s nezletilými odmítá. Vyhledá odbornou pomoc Ladislav Sinai se omluvil, sexuální kontakt s nezletilými odmítá. Vyhledá odbornou pomoc 10. ledna 2022 19:06

Sinai, jak tě informoval i REFRESHER, byl na začátku ledna obviněn z nevhodného chování k ženám, jež mělo probíhat zejména na internetu. S konverzacemi přišel instagramový účet Czech Rap Moments s anonymním vlastníkem, který mimo jiného uváděl, že si Sinai dopisoval i s nezletilými.

Kauza se na internetu rozvířila téměř okamžitě, z čehož nakonec vyplynulo i ukončení spolupráce společnosti GoOut s jeho projektem Ladislav Sinai Podcast, jenž byl prakticky nejznámějším podcastovým projektem společnosti v rámci urban scény a také nejznámějším českým rapovým podcastem.

Kauzy, které se chytla také velká česká média, zasáhla i politickou sféru, konkrétně na ni reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) nebo poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LADISLAV SINAI (@9ina1)

Sinai se posléze vyjádřil. Přiznal, že některé ze zveřejněných screenshotů byly pravdivé s tím, že ale odmítá jakékoliv sexuální obtěžování nezletilých. Navíc slíbil, že vyhledá odbornou pomoc. „Přestože je naprostá většina konverzací několik let stará a často myšlena s nadsázkou, neomlouvá to, jak jsem se v minulosti v některých případech v mém vztahu k dívkám zachoval,“ kál se.

Objektivní práce novinářů, míní Sinai

Nad případem každopádně dlouho ležel stín nejasností, který se pokusili protrhnout novináři Apolena Rychlíková z Alarmu a Jakub Zelenka. Ti přinesli rámcový článek o kauze, v němž se vyjadřuje část stran konfliktu. 

V článku nicméně chybí vyjádření klíčových aktérů, influncerky xHolakys a influencera Tadeáše Kuběny, kteří oba veřejně uvedli, že vědí o nezletilé osobě, jež měla dle jejich tvrzení mít sexuální kontakt s Ladislavem Sinaiem. Autorům textu, stejně tak jako REFRESHERu tyto osobnosti přestaly na novinářské dotazy reagovat.

Ladislav Sinai tento článek sdílel ve středu odpoledne na Twitteru s malým komentářem, jenž z jeho strany není v dnešní době, po proběhlé kauze, vůbec běžný.

„Všem, koho zajímá pravda o tom, na základě čeho mě v posledních týdnech odsoudili, přerušili se mnou kontakt, nebo si mě vymazali ze života. Tahle práce novinářů Alarmu je objektivní a jen tyhle tři části mluví za všechno,“ citoval článek moderátor. Nejprve odkázal na část, kde novináři píší o majiteli instagramového účtu Czech Rap Moments, ze kterého se vyklubal patnáctiletý mladík, jenž pravost všech konverzací neověřil.

Rychlíková a Zelenka tvrdí, že tento účet nechtěl postiženým ženám pomoci, ale využít je ke  zviditelnění. Snímky dokonce zveřejňoval bez jejich souhlasu a někdy zveřejnil i jejich jména a profily. Jako druhou věc vypíchl skutečnost, že si to dotyční, kteří konverzace zveřejnili, „chtěli se Sinaiem vyřídit, což přiznali od samého začátku“. Poslední věc, kterou zdůraznil, je tvrzení, že jimi ověřené informace nenapovídají tomu, že by měl být „praktikujícím predátorem“ či „pedofilem“.

Sinai následně poděkoval všem „desítkám tisíc lidí“, kteří ho podpořili. „Bohužel se po nátlaku, který kauza vyvolala, stále necítím psychicky dobře, takže budu pokračovat v pauze,“ oznámil sledujícím. Lidé na Twitteru nicméně nemohli na jeho komentář reagovat, jelikož si moderátor omezil na sociální síti komentáře.

Na dotaz uživatelů Twitteru, proč se rozhodl vyhledat odbornou pomoc Sinai uvedl: „Nepřiznal jsem se k sexuálnímu nátlaku a důvod vyhledáni pomoci jsem nespecifikoval.“

Pokud máš zkušenosti se sexuálním násilím, můžeš se obrátit na informační linku 777 012 555. Linka je aktivní v úterý od 17:00 do 19:00 a ve čtvrtek od 19:00 do 21:00.
Domů
Sdílet
Diskuse