Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2022 13:26
Čas čtení 1:01
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ rozšiřuje varování před silným větrem: V těchto krajích platí vysoký stupeň nebezpečí

ČHMÚ rozšiřuje varování před silným větrem: V těchto krajích platí vysoký stupeň nebezpečí
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Výstraha před silným větrem platí pro celou Českou republiku, v řadě krajů však hrozí vysoký stupeň nebezpečí.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil varování před silným větrem, který se žene na Česko. Meteorologové očekávají místy nárazy západního až severozápadního větru 70 až 110 km/h.

Pro řadu krajů vyhlásil ČHMÚ vysoký stupeň nebezpečí. Ten platí pro Prahu, část Středočeského, Ústeckého, Moravskoslezského i Olomouckého kraje, většinu Vysočiny a Olomouckého kraje a dále pro celý Jihomoravský,  Liberecký, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Doporučeno
FOTO: Istanbul, Jeruzalém a Atény zasypal sníh. Podívej se na památky, které často pod sněhem nevídáme FOTO: Istanbul, Jeruzalém a Atény zasypal sníh. Podívej se na památky, které často pod sněhem nevídáme 28. ledna 2022 19:56

Výstraha před silným větrem platí i pro zbylá místa republiky, kde se očekávají nárazy větru 65 až 80 km/h. Pro tato místa prozatím v platnosti nízký stupeň nebezpečí. Výstraha před silným větrem potrvá od sobotního rána až do nedělní půlnoci.

Meteorologové varují před následky, které může silný vítr způsobit. „Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení,“ píše ČHMÚ s tím, že hrozí nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy.

Silný vítr může způsobovat komplikace v dopravě, řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností a poslouchat dopravní zpravodajství. Jízda autem se však doporučuje omezit. To platí i pro pohyb venku. Lidé by také měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a doporučuje se nechodit do lesa, kde hrozí nebezpečí úrazu.

Domů
Sdílet
Diskuse