Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. ledna 2022 13:30
Čas čtení 1:03
Radim Šlechta

Změny v opatřeních: Mění se pravidla karantény. Kdy se nebudeš muset testovat?

Změny v opatřeních: Mění se pravidla karantény. Kdy se nebudeš muset testovat?
Zdroj: TASR/František Iván
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Shrnujeme aktuální pravidla karantény a izolace z důvodu pozitivního testu na koronavirus.

Část lidí stále nemá jasno v tom, jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací. Jejich pravidla se navíc ještě změnila od 31. ledna. Někteří lidé se tak nebudou muset testovat poté, co měli pozitivní PCR test. Mění se také pravidla karantény pro lidi, kteří byli v rizikovém kontaktu s osobou infikovanou koronavirem.

Pravidla izolace, do které musí jít každý s pozitivním testem na koronavirus, se mění. Osoba, která nemoc covid-19 prodělala nebo měla pozitivní PCR test bez příznaků se po dobu třiceti dnů nemusí v práci nebo ve škole testovat. „Všichni, kteří měli pozitivní PCR test, se po skončení izolace nemusí účastnit preventivního testování, protože riziko reinfekce je velmi malé,“ píše na Twitteru účet Chytrá karanténa.

Lidé s pozitivním PCR testem zároveň nemusí do pětidenní karantény v případě, že měli rizikový kontakt s covid pozitivní osobou. Nadále ale platí povinné testování pro osoby, které zatím pozitivní PCR test neměly.

Kdy musím do karantény a kdy do izolace?

Logicky vyvstává otázka, kdy je potřeba do karantény nebo izolace jít. Karanténu musí podstoupit osoby, které se v práci otestují pozitivně pomocí Ag testu. V karanténě pak musí setrvat ještě pět dní, ale není potřeba výsledek potvrzovat PCR testem. Ve škole toto potvrzení potřeba je, avšak karanténa trvá jen po dobu čekání na jeho výsledek.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Izolace po dobu pěti dní je nutná ve chvíli, kdy ti antigenní test provede zdravotník nebo pokud je pozitivní tvůj PCR test. V případě, že nemáš žádné příznaky trvá izolace právě pět dní, pokud máš příznaky, ukončuje ji praktický lékař. Současná pravidla pro izolaci a karanténu najdeš v tabulce Ministerstva zdravotnictví níže.

Karanténa, izolace
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Domů
Sdílet
Diskuse