Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. února 2022 12:41
Čas čtení 1:21
Daniel Mikolášik TASR

Ukrajina vyzvala občany, aby zachovali klid a nepanikařili. Jaký je poslední pokus odvrátit invazi?

Ukrajina vyzvala občany, aby zachovali klid a nepanikařili. Jaký je poslední pokus odvrátit invazi?
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Z důvodu rostoucího nebezpečí rozsáhlé ofenzivy ruských sil již mnozí Ukrajinu opouštějí.

Ukrajina v sobotu vyzvala své občany, aby zachovali klid a nepodléhali panice v souvislosti s narůstajícími obavami, že Rusko brzy zaútočí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí.


K výzvě dochází den poté, co Spojené státy a mnohé evropské země vyzvaly své občany, aby okamžitě opustili Ukrajinu z důvodu rostoucího nebezpečí rozsáhlé ofenzivy ruských sil.

Doporučeno
Ministerstvo zahraničí varuje české občany před cestováním na Ukrajinu Ministerstvo zahraničí varuje české občany před cestováním na Ukrajinu 12. února 2022 18:45

„V této chvíli je mimořádně důležité zachovat klid, vyhnout se destabilizačním akcím a takovým akcím, které šíří paniku,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu může přijít kdykoli, možná ještě před koncem letošních zimních olympijských her v Pekingu.

Ukrajinaobyvateliapochod za jednotu
Zdroj: TASR/AP

„Ozbrojené síly Ukrajiny situaci neustále monitorují a jsou připraveny odmítnout jakékoli zasahování do její územní celistvosti a suverenity,“ uvedl dále resort diplomacie. Ukrajinští diplomaté jsou zároveň podle prohlášení v neustálém kontaktu se všemi svými klíčovými partnery.


Napětí mezi Ruskem a Západem narostlo poté, co Rusko shromáždilo u svých hranic s Ukrajinou více než 100 tisíc vojáků. Západní mocnosti otevřeně mluví o tom, že Kreml se chystá na invazi.

Poslední pokus odvrátit invazi?

Americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil, že by měl v sobotu mluvit se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v rámci posledního pokusu odvrátit možnou invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura AFP.

„Nadále vidíme velmi znepokojující znaky ruské eskalace včetně příchodu nových (vojenských) sil v blízkosti ukrajinských hranic,“ řekl Blinken na tiskové konferenci během návštěvy tichomořského ostrovního státu Fidži.


„Pokud má Rusko skutečný zájem vyřešit prostřednictvím diplomacie a dialogu tuto krizi, kterou si způsobilo, jsme na to připraveni,“ prohlásil Blinken. Zároveň podotkl, že dialog musí být veden v kontextu deeskalace. „Doposud jsme z Moskvy viděli jen eskalaci,“ uvedl šéf americké diplomacie.

Antony Blinken
Zdroj: TASR/AP

Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken telefonoval se svým ukrajinským partnerem Dmytrem Kulebem a ujistil ho, že Ukrajina má nadále stálou a neochvějnou podporu Spojených států v otázce své suverenity a územní celistvosti, uvedlo americké ministerstvo zahraničních věcí.


Během telefonátu s Kulebem Blinken zdůraznil, že „jakákoli agrese ze strany Ruska vůči Ukrajině bude mít rychlé, tvrdé a jednotné důsledky“.

Domů
Sdílet
Diskuse