Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. února 2022 16:35
Čas čtení 1:41
Adéla Ježková

Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, hrozí mu až 15 let ve vězení

Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, hrozí mu až 15 let ve vězení
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXEJ NAVALNYJ RUSKO
Uložit Uložené

Ruský opoziční vůdce v novém procesu daleko od Moskvy opět čelí obvinění ze zpronevěry.

Soud se koná v trestanecké kolonii asi tři až čtyři hodiny jízdy východně od Moskvy, kde si Navalnyj odpykává předchozí trest 2,5 roku odnětí svobody. Podle serveru The Guardian mu nyní hrozí dalších patnáct. Nový proces, jak varují jeho příznivci, záměrně zastínila krize na Ukrajině.

Navalnyj je obviněn ze zpronevěry darů pro svou protikorupční organizaci FBK, která usvědčovala Vladimira Putina a další vrcholné představitele z korupce. Navalnyj měl podle vyšetřovatelů zveřejňovat informace týkající se „údajné korupce mezi vládními úředníky“, aby získal finanční podporu pro svou organizaci.

Opoziční lídr obvinění odmítá, jsou podle něj politicky motivovaná.

Proces sto kilometrů od Moskvy 

Viditelně pohublý Navalnyj ve vězeňském mundúru v provizorní soudní síni obvinil soud, že proces záměrně pořádá v trestanecké kolonii několik hodin od Moskvy, aby snížil pozornost médií a znemožnil práci jeho právníků. Ti si s sebou nesměli přinést notebooky s materiály k případu. Novináři nesměli do místnosti vnášet mobilní ani nahrávací zařízení.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Nebojím se tohoto soudu, trestní kolonie, FSB, prokuratury, chemických zbraní, Putina a všech ostatních,“ nechal se podle videa zveřejněném na serveru TVRain slyšet Navalnyj u soudu.

„Nebojím se, protože si myslím, že je ponižující a zbytečné se toho všeho bát,“ dodal. 

Také jeho rodina a příznivci tvrdí, že Kreml usiluje o „rychlé odsouzení“ tím, že proces probíhá ukrytý ve vězeňské kolonii daleko od Moskvy.

Ubohé, reagovala Navalnaya

„Chtějí ho skrýt před všemi lidmi, před jeho příznivci, před novináři. Je to tak ubohé, že se bojí uspořádat soud v Moskvě,“ napsala v předvečer procesu jeho manželka Yulia Borisovna Navalnaya na Instagramu. Během procesu Navalnyj nebyl držen v kleci, jak je při jiných ruských trestních řízeních běžné, protože se soudní síň nacházela uvnitř věznice. Manželé se tak mohli alespoň obejmout.

https://www.instagram.com/p/CaBsLqrth7L/?utm_source=ig_web_copy_link

„Urazil jsem vašeho temného pána Putina tím, že jsem nejen přežil, ale i tím, že jsem se vrátil. Nyní mi bude navždy prodlužovat vězení,“ uvedl také Navalnyj ve svém prohlášení soudci a prokurátorům. Reagoval tak na pokusy o otravu, kterým v minulosti čelil. V dubnu 2017 na něj v Moskvě zaútočil neznámý kolemjdoucí a do obličeje mu vychrstl neznámou tekutinu. Také v červenci 2019 byl Navalnyj hospitalizován v Moskvě po náhlých zdravotních problémech připomínajících otravu.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Pozornost vzbudila také kauza z 20. srpna 2020, kdy muselo kvůli zdravotnímu stavu Navalného nouzově přistát letadlo, kterým cestoval z Tomsku do Moskvy. Také v tomto případě mělo údajně jít o otravu.

„Ale myslím si, že nejhorší skutečný zločin, který bych mohl spáchat, je, kdybych dostal strach z vás a z toho, kdo za vámi stojí,“ dodal lídr ruské opozice.

Další slyšení v jeho případu je naplánováno na pondělí.

Domů
Sdílet
Diskuse