Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 8:23
Čas čtení 1:00
Eduard Starkbauer TASR

Joe Biden: Jsem přesvědčen, že Rusko zaútočí na Ukrajinu

Joe Biden: Jsem přesvědčen, že Rusko zaútočí na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon
NEWS JOE BIDEN RUSKO UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Americký prezident potvrdil informace amerických médií po telefonátu s evropskými lídry.

Americký prezident Joe Biden je podle vlastních slov přesvědčen, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin je plně rozhodnutý Ukrajinu napadnout. O své pozici informoval média na tiskové konferenci po telefonátu s několika lídry evropských zemí. Na Twitteru také deklaroval jednotný postoj západoevropských zemí a americké diplomacie.

Doporučeno
Potřebujeme od vás více zbraní, zní z Ukrajiny. Česko v roce 2020 vyvezlo na Ukrajinu zbraně za 19,45 milionu eur Potřebujeme od vás více zbraní, zní z Ukrajiny. Česko v roce 2020 vyvezlo na Ukrajinu zbraně za 19,45 milionu eur 18. února 2022 13:55

„V této chvíli jsem přesvědčen, že (Putin) je rozhodnutý. Máme důvod tomu věřit," sumarizoval Biden. Za jeden z možných cílů agrese, která může nastat v nejbližších dnech, označil také hlavní město Kyjev.

Navzdory pesimistickému tónu zůstává podle Joea Bidena ještě přece jen možnost k vyřešení konfliktu diplomatickou cestou. Příští čtvrtek je totiž naplánováno další setkání amerického ministra zahraničních věcí Antonyho Blinkena s ruským resortním partnerem Sergejem Lavrovem. „Diplomacie je vždy možností,“ poznamenal Biden.


Americký prezident potvrdil, že Moskva vede v rámci konfliktu dezinformační kampaň, jejímž cílem je obvinit z případné eskalace ukrajinskou stranu.

Cílem dezinformační kampaně může být vytvoření záminky pro ruskou invazi na Ukrajinu. Joe Biden však ruská slova o údajných ukrajinských provokacích rázně odmítl.

„Tvrzení se prostě nedají podložit žádnými důkazy a je v rozporu s logikou věřit tomu, že Ukrajinci by si vybrali právě tento čas, kdy je na jejich hranicích rozmístěno více než 150 tisíc ruských vojáků, na eskalaci roky trvajícího konfliktu.“

Domů
Sdílet
Diskuse