Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. února 2022 15:27
Čas čtení 1:11
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ prodlužuje varování: Silný vítr zasáhne skoro celé Česko

ČHMÚ prodlužuje varování: Silný vítr zasáhne skoro celé Česko
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Meteorologové varují před silným větrem, který potrvá až do úterý.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu před silným větrem. Ta bude během následujících dní platit pro celou Českou republiku kromě Zlínského kraje. Meteorologové očekávají silný vítr s nárazy nad 65 km/h. Výstraha bude nově platit až do úterý 22. února.

Kvůli následkům silnému větru už v sobotu ráno v řadě krajů zasahovaly hasičské sbory. Plzeňský, Středočeský, Karlovarský a Moravskoslezský kraj zatím hlásily nejvíce problémů. Bez elektrického proudu se ocitly tisíce domácností.

V souvislosti se silným větrem vydává ČHMÚ také několik rad a doporučení, jak následky nebezpečného jevu zmírnit a předejít případným poraněním. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně,“ píší meteorologové. 

Kvůli silnému větru může podle ČHMÚ docházet i k poškození stromů či lesních porostů a docházet může i k menším škodám na budovách. Vznikat mohou rovněž komplikace v dopravě, meteorologové proto řidičům radí usedat za volat jen se zvýšenou opatrností a poslouchat dopravní zpravodajství.

 

V sobotu odpoledne má silný vítr ustat, s příchodem neděle se však do České republiky vrátí a potrvá až do úterního dne. Kromě řidičů by měli dbát na zvýšenou opatrnost i chodci při pohybu venku. Lidé by měli také „na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií“.

Domů
Sdílet
Diskuse