Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 11:30
Čas čtení 3:12
Ksenia Tabaka Kamila Šebestová

Zápisník z charkovského úkrytu #2: Na ulicích, kam jsme předtím chodili na kávu, jsou nyní těla a končetiny. Zmítám se bolestí

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Mladá Ukrajinka Ksenia Tabaka píše pro čtenáře Refresheru tento zápisník během toho, když se v Charkově ukrývá před bombami.

Charkov, Ukrajina, 1. 3. 2022

Ze šestého rána invaze se stala nikdy nekončící noční můra. Nemusím ani mluvit o tom, že poslední dny byly nejtěžší dny v mém životě, protože každý nový „zítřek“ přináší více násilí, smrti a nelidské krutosti „Putinovy ​​záchrany“, jak ji nazývá. Ale pořád jsem vděčná za to, že vůbec je nějaký zítřek. 

Poslední dny jsme se už neukrývali v metru — je přeplněné a zevnitř ho zavřeli. Jsem si jistá, že by nás do něj pustili, ale teď se zdála bezpečná i naše koupelna. V té jsme trávili veškerý čas.

vojna na Ukrajine, Rusko, Ukrajina, Charkov
Zdroj: Ksenia Tabaka

Můj přítel musel odejít z Ukrajiny kvůli zdravotnímu stavu jeho mámy (je cizinec a na Ukrajině studoval). Prosil mě, abych šla s ním... Plakal a přesvědčoval mě.

Ale jak bych mohla odejít? A proč bych měla odcházet? Nechci se stát uprchlíkem, když mám domov, který miluji. Nechci utéct ze země, kterou jsem nikdy nechtěla opustit. Zejména teď, když nás Ukrajina nejvíce potřebuje. Už jsem tu tedy jen já, moje sestřenice a naše malé kotě Klaus. 

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Ztrácím přehled o všem, co Rusové zničili — bytovky, domy, školy, školky (!!!), benzinovou pumpu u Charkova nebo olejové depo poblíž Kyjeva, což může vést k ekologické katastrofě. Ale je nezajímalo ani to, když vybuchl Černobyl.

Domů
Sdílet
Diskuse