Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. března 2022 8:18
Čas čtení 0:53
Daniel Mikolášik TASR

Rusko verbuje syrské bojovníky zkušené v boji, aby pomohli při dobytí Kyjeva, tvrdí Wall Street Journal

Rusko verbuje syrské bojovníky zkušené v boji, aby pomohli při dobytí Kyjeva, tvrdí Wall Street Journal
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO SÝRIE VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Moskva prý v posledních dnech naverbovala bojovníky ze Sýrie v naději, že pomohou při dobytí Kyjeva.

Rusko verbuje syrské bojovníky zkušené v boji v městských oblastech, aby se zapojili do války na Ukrajině. Informoval o tom v neděli americký deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované zdroje.

Moskva, která 24. února spustila invazi na Ukrajinu, v posledních dnech naverbovala bojovníky ze Sýrie v naději, že pomohou při dobytí Kyjeva, řekli deníku WSJ čtyři američtí představitelé.

Rusko vstoupilo do syrské občanské války v roce 2015 na straně režimu prezidenta Bašára Asada. Země se již více než deset let zmítá v konfliktu poznačeném městskými boji.

Jeden ze zdrojů řekl, že někteří bojovníci jsou již v Rusku připraveni zapojit se do boje na Ukrajině, ačkoli nebylo bezprostředně jasné, kolik bojovníků bylo dosud naverbováno. Další podrobnosti představitelé USA neuvedli.

sýria rusko vojaci
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

Do ukrajinského konfliktu už vstoupili zahraniční bojovníci na obou stranách. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, kterého podporuje Kreml, zveřejnil videa čečenských bojovníků, kteří se připojili k útoku a Ukrajinu, a potvrdil, že někteří z nich byli zabiti v bojích. Čečensko je autonomní republika Ruské federace v severním Kavkazu.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba zase oznámil, že do země přicestovalo přibližně 20 000 zahraničních dobrovolníků, aby se zapojili do obrany Ukrajiny před ruskou invazí.

Poté, co Rusko ovládlo jihoukrajinské přístavní město Cherson a zintenzivnilo ostřelování měst po celé Ukrajině, hrozí obklíčení i samotné metropole Kyjev i druhému největšímu městu Charkov na východě.

Domů
Sdílet
Diskuse