Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2022 v 9:20
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Těhotná žena z fotek bombardování porodnice v Mariupolu porodila. Má zdravou dceru

Těhotná žena z fotek bombardování porodnice v Mariupolu porodila. Má zdravou dceru
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Na hrůzostrašných fotografiích z města na východě Ukrajiny vyčnívala jedna, na níž je zachycena těhotná žena těsně před porodem se zkrvavenou tváří, utíkající po schodišti plném suti. Tento příběh by však měl mít dobrý konec.

Plná igelitka, přikrývka přes ramena, pyžamo a holý život. Po středečním bombardování porodnice v obléhaném městě Mariupol na východě Ukrajiny nezbylo Marianě Višegirské nic jiného než vstát z lůžka a zraněná utíkat pryč z místa, kde měla zanedlouho porodit své dítě. Podle informací BBC má však tento příběh prozatím šťastný konec, rodička se dostala do bezpečí a přivedla na svět zdravou holčičku.

Doporučeno
Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje Viděli jsme ruské zprávy: Putin blahopřeje k MDŽ, turismus na Krymu vzkvétá, bombardování Ukrajiny neexistuje 11. března 2022 v 12:30

Višegirská je tamní známá influencerka, jejíž účet na Instagramu sleduje více než 85 tisíc lidí. Ještě na konci února nechala žena, která vystupuje pod přezdívkou gixie_beauty, na internetu hádat své sledující, jaké pohlaví bude mít narozené dítě.

Nejspíš ani ve snu ji nenapadlo, že do dvou týdnů bude utíkat po rozbořené mariupolské porodnici bombardované Ruskou federací, se zkrvaveným obličejem, těsně před svým porodem, aby sobě i svému dítěti zachránila holý život.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený БЬЮТИ БЛОГ | PRO ВOЛOCЫ (@gixie_beauty)

Krutá realita však nicméně taková byla. Nemístný útok ruských vojenských složek na civilní cíl, ve kterém se nachází děti a matky, si vybral daň v podobě tří lidských životů. Kromě toho vzalo bombardování možnost mariupolským rodičkám, které stejně jako všichni ostatní trpí kvůli obležení jejich města invazními vojsky, klid a soustředění na důležitý životní krok – tedy přivedení potomka na svět.

Višegirská nicméně ukázala, že je velmi silnou ženou. Život svému dítěti zachránila a dokonce, podle její neteře, jež uprchla do Turecka, již porodila dceru. Podle ukrajinského velvyslance při OSN Serhije Kyslycji dostala jméno Veronika. 

„Slečna Mariana, těhotná žena včera v noci porodila zdravou dceru. Jmenuje se Veronika. Tady je se svým otcem. Bez ohledu na to, jaké lži Rusové šíří o ní, její rodině a incidentu,“ uvedl Kyslycja na sezení OSN v pátek dřímaje její fotografii.

Oběť dezinformací

Blogerka se nicméně kvůli své fotce stala i obětí ruských dezinformací. Ruská ambasáda nařkla ženu z toho, že byla pouze herečkou, která „scénu bombardování“ v Mariupolu zinscenovala. Podle tohoto tvrzení měla dokonce zahrát několik žen, které byly na místě bombardování zachyceny na fotografiích. Jenže to vyvrátil tým novinářů BBC, jenž potvrdil pravost fotky. Twitter následně, kvůli popírání násilných událostí, příspěvek ruské ambasády smazal. 

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

Existovaly však další teorie, v nichž se diskutovalo o tom, že Višegirská není vůbec těhotná. Pokud ale dává člověk aspoň trochu pozor, zjistí, že na svém Instagramu informovala o těhotenství ještě před začátkem ruské invaze.

Domů
Sdílet
Diskuse