Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 19:30
Čas čtení 1:01
Radim Šlechta

Ruská novinářka, která narušila vysílání televize, dostala pokutu 30 tisíc rublů. Vězení se ale ještě možná nevyhnula

Ruská novinářka, která narušila vysílání televize, dostala pokutu 30 tisíc rublů. Vězení se ale ještě možná nevyhnula
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Podle BBC dostala Marina Ovsyannikova pokutu za protiválečné video, které zveřejnila před narušením vysílání. Zatím není jasné, zda dostane případně ještě přísnější trest.

Novinářka ruské státní televize Marina Ovsyannikova v pondělí narušila vysílání, když se v televizi objevila s transparentem, na kterém stálo: „Ne válce, zastavte válku, nevěřte propagandě. Tady vám lžou, Rusové jsou proti válce.“ Chvíli poté byla nezvěstná a během úterka se objevila u soudu. Ten ji podle serveru NEXTA vyměřil pokutu ve výši 30 tisíc rublů, která se však vztahuje k protiválečnému videu, novinářka zveřejnila před narušením vysíláním. Za protest jí ale nadále hrozí vězení.

Doporučeno
VIDEO: Děti v Itálii přivítaly bouřlivým potleskem své nové spolužáky z Ukrajiny, kteří utekli před válkou VIDEO: Děti v Itálii přivítaly bouřlivým potleskem své nové spolužáky z Ukrajiny, kteří utekli před válkou 15. března 2022 18:48

„Chci všem poděkovat za podporu,“ řekla Marina v krátkém rozhovoru po verdiktu soudu. Výslech podle ní trval 14 hodin a Marina během něj nemohla kontaktovat své blízké a nedostalo se jí žádné právní pomoci. Za nepovolené organizování veřejné akce ji soud vyměřil pokutu ve výši 30 tisíc rublů, což odpovídá přibližně 6 000 korunám.

Pokuta byla udělena za protiválečné video, které novinářka před narušením vysílání zveřejnila, a podle stanice BBC ještě není jasné, zda bude žena za samotné narušení vysílání ještě čelit i případnému vězení. Podle BBC je možné, že ji čeká ještě další řízení. Případné další obvinění by podle BBC mohlo být závažnější a Marina by se mohla dostat za mříže.

„Bylo to mé rozhodnutí vyjádřit se proti válce,“ okomentovala svůj případ novinářka. „Rozhodla jsem se tak sama, protože nesouhlasím s tím, že Ruska začalo s útokem na Ukrajinu,“ dodala. Své rozhodnutí považuje za správné a říká, že všechny protestující Rusko zastavit nemůže.

Domů
Sdílet
Diskuse