Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. března 2022 8:31
Čas čtení 0:53
Tímea Krauszová TASR

V Turecku otevřeli nejdelší visutý most na světě. Spojuje Evropu a Asii

V Turecku otevřeli nejdelší visutý most na světě. Spojuje Evropu a Asii
Zdroj: Getty Images/Oguz Yeter
ZAJÍMAVOSTI TURECKO
Uložit Uložené

Erdogan představil další ze svých megalomanských projektů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek slavnostně otevřel nový visutý most přes průliv Dardanely, který je považován za nejdelší svého druhu na světě. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Jedná se o rekordní most, který spojuje Evropu s Asií.

Megalomanie v praxi

Most s názvem 1915 Canakkale s délkou mostovky 2023 metrů postavilo konsorcium tureckých a jihokorejských společností za 2,5 miliardy eur. Celková délka mostu, který je součástí nové dálnice, je 4,6 kilometru. Spojuje město Gelibolu, které se nachází na evropské straně turecké provincie Canakkale na severozápadě země, s městem Lapseki na asijské straně.

Cesta přes průliv nově trvá jen 6 minut místo 90.

Erdogan, most canakkale turecko
Zdroj: TASR/AP

Podle Erdogana bude nejen tento most, ale i jiné projekty (nové letiště v Istanbulu či nové silnice a železnice) přinášet peníze zemi dlouhé roky. „Tyto projekty hrají velkou roli v posouvání země vpřed v investicích, pracovní síle a exportech,“ řekl podle CNN během otevírací ceremonie. Most otevřeli u příležitosti 107. výročí bitvy o poloostrov Gallipoli, známé také jako operace Dardanely. Mezi hosty byl také jihokorejský premiér Kim Pu-gjom.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Jak připomíná AFP, Erdogan se během své vlády, nejdříve ještě jako premiér a později už i jako prezident, často chlubil megalomanskými projekty včetně v pořadí třetího mostu přes Bosporský průliv. Odpůrci zmíněného projektu tvrdí, že jeho stavba vyústí ve městě Istanbul do bezuzdné výstavby a vládu z velké části zbytečně zadluží.

Domů
Sdílet
Diskuse