Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 v 15:22
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

Ukrajinské seniory v domovech trápí nedostatek zdravotních pomůcek. Česká sbírka se to snaží změnit

Ukrajinské seniory v domovech trápí nedostatek zdravotních pomůcek. Česká sbírka se to snaží změnit
Zdroj: Unsplash / Alex Boyd / volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Na pomoc seniorům se vybralo už téměř čtvrt milionu korun.

Ukrajinští senioři v domovech jsou během ruské invaze na Ukrajinu jednou z nejohroženějších skupin. Aktuálně domovy trápí nedostatek plen pro klienty. Změnit se to snaží česká sbírka. Ta na pomoc seniorům vybrala už více než čtvrt milionu korun a na Ukrajinu ve spolupráci s Člověkem v tísni doručila první pomůcky.

Bezmocní lidé odkázaní na péči a systém

Pomoci ukrajinským seniorům se rozhodla Olí Štrejbarová už na začátku března. „Slyším, jak mámy dětí váhají s odchodem kvůli svým rodičům a nakonec odchází bez nich. Jsou to starý, bezmocný, často ležící lidi. Odkázaní na péči a systém. Teď navíc bez rodin,“ napsala na sociální sítě 2. března. 

Nezůstalo jen u slov. Olí na dárcovské online platformě Znesnáze21 založila na pomoc ohroženým seniorům sbírku. Během jediného dne se podařilo vybrat sto tisíc korun. Finanční prostředky šly na nákup plen, pomůcek, kterých je nyní v ukrajinských domovech nedostatek. Olí se domluvila s organizací Člověk v tísni, který přislíbil poslední místa ve vlaku do Kyjiva.

7. března tak do Kyjiva vyrazil vlak, ve kterém bylo osm palet s devíti tisíci kusy plen. „Ten počet znamená zásobu zhruba pro jeden domov se sto lidmi na jeden měsíc,“ uvedla organizátorka sbírky. Jednorázovou pomocí sbírka nekončí. V současné chvíli se na jejím účtu nachází 241 721 korun. 

Dostat je do bezpečí

Olí Štrejbarová se navíc podílí na tom, aby se ukrajinští senioři dostali do bezpečí za svými blízkými, kteří Ukrajinu opustili. „Právě teď se s kamarády snažíme zjistit, jak alespoň některé z nich dostat do českých domovů seniorů, kde je bohužel kapacita roky plná. Nevzdáváme se a snažíme se průběžně s tím najít další potřebnou pomoc s problémy,“ uvedla organizátorka sbírky.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 v 6:00

Zajištění nezbytných pomůcek je podle Štrejbalové jedním z kroků, které se v současné situaci dají dělat. „Jsou to milující rodiče a prarodiče. Jsou to vystrašení lidé. A kromě toho, že si zaslouží lásku a bezpečí stejně jako všichni, potřebují teď také tuto nezbytnost a důstojnost, kterou jim zaručí,“ dodává. 

Domů
Sdílet
Diskuse