Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2022 15:48
Čas čtení 1:40
Radim Šlechta

Jak bude vypadat Země za 250 milionů let? Toto jsou nejpravděpodobnější scénáře

Jak bude vypadat Země za 250 milionů let? Toto jsou nejpravděpodobnější scénáře
Zdroj: NASA
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci mají čtyři scénáře toho, jak bude vypadat svět v budoucnosti.

Snaha zachytit co nejvěrněji podobu světa na mapu je s námi již mnoho stovek let. Stejně tak jako snaha o pochopení, jak se podoba modré planety měnila. A to nejen, co se obyvatelů a životního prostředí týče, ale také co do samotného rozložení kontinentů. Je známou informací, že současným světadílům předcházel superkontinent Pangea. Ten se ještě předtím dělil na kontinenty Pannotia, Rodinia, Columbia/Nuna, Kenorland a Ur.

Doporučeno
Jak se vyvíjely hranice států v Evropě od roku 400 př. n. l. do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik říší v průběhu let Jak se vyvíjely hranice států v Evropě od roku 400 př. n. l. do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik říší v průběhu let 6. dubna 2022 13:04

Jednotlivé části světa jsou přitom podle geologů v neustálém pohybu a jednou se znovu spojí. Podle studie zveřejněné v odborném časopisu Nature jsme přibližně v polovině cesty za novým superkontinentem. A jak bude nové rozložení světa vypadat? Podle vědců existují čtyři scénáře.

Pokud tě zajímá, jak se vyvíjela Evropa a hranice jejích států, navštiv náš článek s videem, kde se to dozvíš.

 

Domů
Sdílet
Diskuse