Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2022 20:22
Čas čtení 0:50
Ema Stanovská TASR

Viktor Orbán telefonoval s Putinem: Navrhl mu příměří, platit za zemní plyn v rublech mu prý nedělá problém

Viktor Orbán telefonoval s Putinem: Navrhl mu příměří, platit za zemní plyn v rublech mu prý nedělá problém
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák/AP/TASR/Alexei Nikolsky
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VIKTOR ORBÁN VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na téma ruského zemního plynu Orbán řekl, že pokud Rusko chce platit za zemní plyn v rublech, Maďarsko v tom nevidí problém.

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán ve středu telefonicky mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Navrhl mu okamžité vyhlášení příměří na Ukrajině a také uspořádání budapešťské schůzky s evropskými lídry – francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem – a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informoval o tom TASR.

Doporučeno
Medvěd Wojtek byl vojenským důstojníkem, nosil dělostřelecké granáty a pil pivo. Spojencům pomohl vyhrát bitvu u Monte Cassina Medvěd Wojtek byl vojenským důstojníkem, nosil dělostřelecké granáty a pil pivo. Spojencům pomohl vyhrát bitvu u Monte Cassina 7. dubna 2022 7:00

Putin reagoval „pozitivně“

Orbán řekl, že po úterním telefonickém rozhovoru s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem mluvil ve středu „celkem dlouho“ i s Vladimirem Putinem.

„Putinovi jsem navrhl, aby nařídil okamžité příměří. Navrhl jsem budapešťské setkání s evropskými lídry a s ukrajinským prezidentem v zájmu dosažení příměří. Ruský prezident reagoval pozitivně, ale dodal, že takový krok má své podmínky,“ informoval maďarský premiér.

Orbán zdůraznil, že Maďarsko je zastáncem míru. „Na Ukrajině je 200 tisíc Maďarů, neseme odpovědnost za jejich životy,“ podotkl premiér s tím, že je v jejich zájmu, aby se Maďarsko nezapojilo do války.

Na téma ruského zemního plynu Orbán řekl, že pokud Rusko chce platit za zemní plyn v rublech, Maďarsko v tom nevidí problém, informuje Bloomberg.


K vítězství v nedělních parlamentních volbách Orbán uvedl, že jde o nejlepší výsledek všech dob v Maďarsku, kdy jeho strana Fidesz získala 54 procent hlasů voličů a v parlamentu bude mít dvoutřetinovou většinu. „Maďaři chtějí mír, u sousedů je válka, proto volili stranu, která to zaručuje,“ konstatoval Orbán.

Domů
Sdílet
Diskuse