Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 9:15
Čas čtení 0:52
Viktor Kniš

Rusové si z Černobylu vzali koncentrované radioaktivní vzorky, tvrdí Ukrajina

Rusové si z Černobylu vzali koncentrované radioaktivní vzorky, tvrdí Ukrajina
Zdroj: Unsplash/Mads Eneqvist/volně k užití
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Informuje o tom ukrajinský státní úřad pro správu vyloučených oblastí na svém webu.

Ruští vojáci si z černobylské jaderné elektrárny odnesli koncentrované radioaktivní vzorky, informuje na své stránce ukrajinský státní úřad pro správu vyloučených oblastí. Informuje o tom VICE.

Ukrajinci předpokládají, že Rusové zřejmě nevědí, čeho se dopustili, navrhli proto jmenovat vojáky vítězi Darwinovy ​​ceny, která se uděluje za zbytečnou smrt z nerozvážnosti. Podle úřadu se okupanti dopustili jaderného terorismu, když ze dvou skladů jaderné elektrárny vzali 133 ampulí sloužících výhradně pro vědecké expertní účely. V jaderné elektrárně Černobyl se totiž odborníci věnovali výzkumu vlivu radiace. 

Podle úřadu může být i velmi malé množství koncentrátu smrtelně nebezpečné, pokud s ním člověk přijde do kontaktu v důsledku neodbornosti. Rusové si prý radioaktivní materiál uskladněný v ampuli odnesli jako suvenýry, když opouštěli území, které dříve dobyli. Úřad zároveň doufá, že si Rusové koncentráty skutečně vzali s sebou a nebudou je rozhazovat po okolí, mohli by tak ohrozit životy nevinných lidí. 

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Minulý týden ukrajinská agentura Unian informovala, že Rusové údajně museli z oblasti Černobylu evakuovat až sedm autobusů plných vojáků, kteří při svém pobytu v uzavřené zóně a kopání zákopů čelili vysokým dávkám radiace.

Video natočené dronem ukazuje zákopy a opevnění, která podle ukrajinské armády ruské jednotky vykopaly v Rudém lese jen pár kilometrů od černobylské jaderné elektrárny, kde došlo v roce 1986 k výbuchu a jaderné katastrofě. Video však nemohlo být nezávisle ověřeno.

černobyľ
Zdroj: TASR/AP Photo/Oleksandr Ratushniak
Domů
Sdílet
Diskuse