Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2022 14:05
Čas čtení 0:49
Eduard Starkbauer TASR

Rusko hovoří o rozmístění jaderných zbraní v Baltském moři, pokud Švédsko a Finsko vstoupí do NATO

Rusko hovoří o rozmístění jaderných zbraní v Baltském moři, pokud Švédsko a Finsko vstoupí do NATO
Zdroj: Unsplash/Marek Studzinski/volně k užití
NEWS FINSKO NATO RUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

O zaslání přihlášky do NATO má například Finsko rozhodnout už v nejbližších týdnech.

Pokud by Finsko a Švédsko vstoupily do NATO, Rusko přistoupí k posílení své vojenské přítomnosti v Baltském moři. Varování směrem k Severoatlantické alianci formuloval jeden z nejbližších spojenců Vladimira Putina a bývalý prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv.

Doporučeno
Švédsko a Finsko usilují o vstup do NATO. Rusko je proti Švédsko a Finsko usilují o vstup do NATO. Rusko je proti 12. dubna 2022 16:53

Kromě posílení pozemních, námořních a vzdušných sil připustil i rozmístění jaderných zbraní. Dmitrij Medveděv, který je dnes místopředsedou Rady bezpečnosti Ruské federace, řekl, že o bezjádrovém statusu v Baltském moři „už nemůže být ani řeči a musí být obnovena rovnováha“.

Rusko by podle Medveděva tímto způsobem jen reagovalo na změnu strategie severských zemí a dosud prý „taková opatření nepodniklo a ani je nemělo v plánu“.

Představitelé neutrálního Finska i Švédska začali zvažovat podání přihlášky do NATO v souvislosti s narůstajícím bezpečnostním rizikem plynoucím z ruské invaze na Ukrajině, která trvá již 50 dní. Premiérky obou států ve středu na tiskové konferenci uvedly, že válka na Ukrajině změnila celkovou bezpečnostní situaci a „dramaticky změnila nastavení“ jejich zemí.

Finskom které sdílí 1300kilometrovou hranici s Ruskem, se má podle premiérky Sanny Marin o podání přihlášky do NATO rozhodnout v nejbližších týdnech. Dosud tak prý neučinilo také proto, že mělo zájem o klidné soužití se svým východním sousedem.

Domů
Sdílet
Diskuse