Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2022 18:43
Čas čtení 0:58
Martin Mičuda

Mazda odhalila parametry nového šestiválce, který bude pravděpodobně poslední svého druhu

Mazda odhalila parametry nového šestiválce, který bude pravděpodobně poslední svého druhu
Zdroj: Mazda
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MAZDA
Uložit Uložené

Motor 3,3 Skyactiv-D bude i v Evropě k dispozici ve dvou výkonnostních stupních.

Automobilový svět se mění. Každý výrobce přechází na elektromotory, které jsou stále menší a menší. Přestože se zmenšování motorů již zpomalilo, je zázrak, kdy zejména neprémiová automobilka vyrukuje s velkoobjemovou jednotkou. Přesně to se ale stalo u značky Mazda.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme BMW, které vypadá zvláštně, ale z technické stránky je to nejlepší elektrické SUV, jaké jsme zažili Vyzkoušeli jsme BMW, které vypadá zvláštně, ale z technické stránky je to nejlepší elektrické SUV, jaké jsme zažili 14. dubna 2022 12:30

Ta teprve nedávno představila zcela nové SUV CX-60, které může mít dva nové šestiválcové motory. Japonci totiž na trh uvedli novou generaci řadových pohonných jednotek Skyactiv-X (třílitrový benzin) a Skyactiv-D (3,3litrový diesel). Diesel se bude prodávat i v Evropě a Mazda zveřejnila také jeho technické parametry.

Mazda, CX-60,
Zdroj: Mazda

Skyactiv-D bude dokonce k dispozici ve dvou výkonnostních provedeních. Naftový 3,3litrový řadový šestiválec nabídne v základu 170 kW/231 koní a točivý moment 500 Nm. Nad ním však bude jeho mild-hybridní alternativa, která i díky 48 V síti nabídne až 187 kW/254 koní a 550 Nm.

Na poměry dnešních šestiválců jde o podprůměrné výkony, ale nová generace motorů odpovídá současným normám. Šéf technického vývoje Mazdy, Joachim Kunz, dokonce prohlásil, že je bude možné přizpůsobit i na přísnější normu Euro 7.

Podobné velkoobjemové motory ale podle něj už vyvíjet nebudou. V rozhovoru pro Automotive News Europe řekl, že příchod těchto šestiválců považuje za pravděpodobně poslední generaci spalovacích motorů. 

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Motor Skyactiv-D bude na evropském trhu spárován jen s 8stupňovou automatickou převodovkou a pohonem zadních kol, zákazník však bude mít možnost si připlatit i za pohon obou náprav. V Evropě si však Mazda věří víc s novým plug-in hybridním 2,5litrovým čtyřválcem, který bude mít systémový výkon až 241 kW/328 koní a 500 Nm.

Mazda, CX-60,Mazda, CX-60,Mazda, CX-60,Mazda, CX-60,
Zobrazit galerii
(16)
Domů
Sdílet
Diskuse