Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2022 9:53
Čas čtení 1:04
Eduard Starkbauer TASR

Ukrajina vyplnila dotazník ke vstupu do Evropské unie. Status kandidátské země může obdržet již v červnu

Ukrajina vyplnila dotazník ke vstupu do Evropské unie. Status kandidátské země může obdržet již v červnu
Zdroj: TASR/AP
NEWS EVROPSKÁ UNIE UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajina oficiálně požádala o členství v EU již koncem února. Její představitelé od té doby jednají s evropskými státy, které nesouhlasí s jejím urychleným přijetím.

Zástupce vedoucího kanceláře Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva oznámil, že Ukrajina vyplnila dotazník ke kandidatuře na členství v EU. Potvrdil také, že země očekává, že rozhodnutí o její budoucnosti padne na červnovém zasedání Evropské rady. Informuje o tom ukrajinský deník Pravda.

Ukrajina oficiálně požádala o členství v EU již koncem února, krátce po začátku ruské invaze. Podle Ihora Žovkvy jí nyní bude na summitu lídrů členských států EU a vedení eurobloku udělen status kandidáta na členství v EU. „Je to důležitý milník, který nelze obejít."

Oficiální dotazník předala prezidentu Volodymyrovi Zelenskému 8. května během své návštěvy předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Ihor Žovkva ve vysílání ukrajinského veřejnoprávního rozhlasu vysvětlil, že Evropská komise musí připravit doporučení a potvrdit jím, že Ukrajina splňuje přístupové tzv. kodaňská kritéria členství. Pokud bude doporučení Evropské komise pozitivní, otázkou vstupu se začne zabývat Evropská rada.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Následná jednání o plném členství v Evropské unii budou podle Ihora Žovkvy vzhledem ke specifické situaci země s největší pravděpodobností probíhat ve zkráceném řízení. Většina států podle něj s urychlením přijetím souhlasí.

Se zeměmi, které v rychlý proces přijetí nevěří, prý ukrajinští představitelé intenzivně jednají. „V současnosti neexistuje ani jeden členský stát EU, který by byl proti členství Ukrajiny v Evropské unii. Pozice jednotlivých zemí se liší, pokud jde o rychlost postupu, který musí Ukrajina absolvovat, aby se stala členem.“

Domů
Sdílet
Diskuse