Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Reado.
19. května 2022 10:30
Čas čtení 4:30
Sponzorovaný obsah

Nové bydlení bez stresu: Podle čeho vybrat nemovitost a jak ji co nejlépe financovat?

Nové bydlení bez stresu: Podle čeho vybrat nemovitost a jak ji co nejlépe financovat?
Zdroj: Unsplash/Jordan Bauer
KULTURA BYDLENÍ PRODEJ NEMOVITOSTI
Uložit Uložené

S Reado si můžeš vybrat bydlení třeba podle kvality ovzduší v lokalitě.

Pořídit si vlastní bydlení, ať už pro sebe, nebo jako investici, se může pojit s dlouhým hledáním, obtížnou administrativou i vysokými náklady. Ne každý je navíc odborník na nemovitosti a dokáže dobře posoudit atraktivní investici nebo to nejlepší místo pro život. Proto jsme ve spolupráci se specialisty na prodej a koupi nemovitostí z Reado připravili článek, v němž se zaměříme na výběr nemovitosti, a vysvětlíme, co všechno je potřeba při koupi nového bydlení zvážit, aby proběhla bez problémů.

Lokalita, stav nemovitosti, dopravní dostupnost, vzdálenost do města... Je toho spousta, na co by ses měl zaměřit, a může z toho jít hlava kolem. Experti v Reado na toto všechno myslí za své klienty. Umožňují vyhledávat nové bydlení podle lokality, občanské vybavenosti, ale třeba i kvality ovzduší v daném místě. Díky tomu můžeš vybírat z nabídek, které odpovídají tvým preferencím.

Lokalita je klíčová

Ve světě realit bychom mohli říct, že lokalita je královna. Je to právě atraktivnost lokality, co ve velké míře určuje cenu nemovitosti. Starší dům, který potřebuje rekonstrukci, ale nachází se na klidném místě s dobrou dopravní dostupností, může mít vyšší hodnotu než novostavba blízko továrenské čtvrti. Spousta lidí zapomíná, že nebudou trávit čas jen v bytě, ale i v jeho okolí.

Atraktivitu lokality určuje mimo jiné občanská vybavenost. Velkou roli hraje, jestli se v blízké vzdálenosti nachází pošta, obchody, restaurace a podobná zařízení. Pro rodiny s dětmi je důležitá vzdálenost do školy či školky. S tím souvisí také dopravní dostupnost, tedy v jakých intervalech jezdí do daného místa a zpět městská hromadná doprava, autobusy nebo vlaky. 

Pokud plánuješ koupit nemovitost na vesnici, ve velké míře záleží na tom, zda je v okolí ekonomicky se rozvíjející město. Například pozemky kolem Prahy jsou mnohem atraktivnější, a tedy i dražší, než pozemky třeba u Mostu. Naopak ve městech je podstatné množství zeleně a investičních aktivit v lokalitě –⁠ například počet nově vznikajících administrativních center nebo nákupních středisek.

chci pomoc s hledáním
bydlení, reado
Zdroj: Unsplash/Robert Bye

Stav nemovitosti

Technický stav nemovitosti samozřejmě ovlivňuje cenu, ale jeho kontrolou se především vyhneš budoucím potížím. Nejjistější je nechat si udělat technický posudek nemovitosti od kvalifikovaného odborníka, který pomůže odhalit skryté vady či jiné komplikace. Některé základní problémy však můžeš odhalit i sám, původní majitel by ti navíc měl poskytnout potřebnou dokumentaci

Určitě zkontroluj stav a stáří elektrických rozvodů, stoupaček kanalizace i vody a zdroje vytápění, aby splňovaly veškeré aktuálně tebou požadované parametry. Vyžádej si od majitele data poslední revize komínu, kotle a všech dalších zařízení, které zajišťují chod nemovitosti. Podívej se, v jakém stavu je střecha a okna, zda dobře izolují (vlhkost i venkovní ruch). Prohlédni také zdi, jestli na nich nejsou fleky nebo plíseň. Celkově zvaž investice, které budou nutné na přestavbu nemovitosti podle tvých představ. Čím větší rekonstrukci nemovitost vyžaduje, tím nákladnější to pro tebe bude. A zajímej se také o roční výdaje na provoz (poplatky za elektřinu, odpady, vytápění atd.).

První dojem

Emoce se při výběru bydlení občas opomíjí, měli bychom jim však přiznat velkou váhu. Dej na pocity, které jsi měl v prvních pěti vteřinách po vstupu do nemovitosti. Cítil ses jako doma? Dokážeš si představit, v jakém koutě bude stát gauč, kde budeš relaxovat? Pokud si na tyto otázky odpovíš ano, je velká šance, že jsi právě našel bydlení přesně pro sebe.

bydlení, byt reado
Zdroj: Unsplash/Jeremy Bezanger

Nezapomeň si také projít okolí a vnímat, jak na tebe působí místní atmosféra a sousedi. Neboj se zeptat na jejich upřímný názor. Rozhovor s někým, kdo v místě žije, ti poskytne nejvíce informací. Navíc můžeš zjistit, jestli se poblíž nenachází hluční nebo problematičtí spolubydlící, kteří by ti pobyt v místě znepříjemňovali.

Cena a způsob financování

Velmi důležitým faktorem, který rozhoduje při koupi nového bydlení, je samozřejmě jeho cena. Než začneš pátrat v nabídkách realitních kanceláří, stanov si maximální částku, kterou můžeš do nemovitosti investovat. Ber v úvahu i potřebné opravy a náklady na zařízení.

Potom následuje rozhodnutí o způsobu financování. Většina z nás nemá na kontě několik milionů, které bychom mohli hned teď investovat, proto se budeš muset zaměřit na jiné možnosti. Obvyklým řešením je hypoteční úvěr. Tady je důležité podotknout dvě věci, a to ty, že maximální výše hypotéky záleží od tvého čistého měsíčního příjmu, a navíc potřebuješ mít alespoň 20 % vlastních finančních prostředků. Pokud se rozhodneš pro tuto variantu, Reado ti pomůže hypotéku zprostředkovat. Přibližnou výši splátky si můžeš orientačně vypočítat na hypoteční kalkulačce, a naplánovat si tak předem výdaje spojené s nákupem nemovitosti. Další možností je financovat bydlení úvěrem ze stavebního spořeníspotřebitelským úvěrem, případně státní půjčkou, na tu ale každý nedosáhne.

bydlení, reado
Zdroj: Unsplash/Sangga Rima Roman Selia

Prodej současnou nemovitost a stěhuj se pak rovnou do nové

Reado Switch ti nabízí možnost komfortního prodeje nemovitosti, kdy ti odpadá bolehlav spojený se stěhováním do prozatímního bydlení a následné hledání finální „destinace“, kde se usídlíš. Prodej svoji současnou nemovitost, zůstaň v ní až 6 měsíců bydlet a inkasované peníze využij v mezidobí na nákup nového bydlení.

Prvním krokem je prodej původní nemovitosti, tak získáš finance na koupi nové. Zní to logicky, ale s Reado to můžeš udělat v rámci jedné platformy a celý proces je tak mnohem jednodušší. Tržní cenu nemovitosti si můžeš okamžitě a zdarma zjistit online z pohodlí domova. Od kupní ceny se odečte částka za nájem za tu dobu, kdy ještě budeš po prodeji v aktuální nemovitosti bydlet, předtím, než se přestěhuješ do nové a finální nemovitosti.

Téměř veškerá komunikace probíhá online, případně telefonicky, pokud budeš potřebovat s něčím poradit. Po schválení podepíšeš smlouvu o zprostředkování a Reado ihned zpřístupní tvou nabídku stovkám potenciálních kupujících. Nemusíš se o nic starat ani chodit na prohlídky se zájemci, pouze celý proces sleduješ ve svém Reado účtu

reado
Zdroj: Reado

Až se najde vhodný kupující, expert, který prodej zajišťuje, si s tebou dohodne termín podpisu kupní smlouvy. Hned, jak dojde k zápisu do katastru nemovitostí, ti budou vyplaceny peníze. V tuto chvíli také přichází čas na velkou výhodu prodeje a koupě nemovitosti s Reado. Z prodané nemovitosti se totiž nemusíš hned vystěhovat, ale uzavřeš s kupujícím nájemní smlouvu na 6 měsíců. Neplatíš další nájemné, protože už ti bylo odečteno před prodejem. Máš tak peníze na účtu a předplacený nájem až na půl roku, během kterého můžeš vyhledat, koupit nebo i zařídit nové bydlení.

Hledat si následně nové bydlení pomocí Reado není podmínkou, ale můžeš tak objevit ty nejrelevantnější nabídky. Prostřednictvím Reado účtu si vyhledáš vhodné byty přesně podle svých představ. Dají se filtrovat podle kvality ovzduší v oblasti, občanské vybavenosti nebo třeba blízkosti školy.

zjistit více
bydlení, dům, reado
Zdroj: Unsplash/christian koch

V Reado pomáhají najít ideální řešení všem, kteří potřebují prodat nemovitost, případně rovnou získat peníze na novou. Obrátit se na ně můžeš i tehdy, pokud chceš nemovitost pouze prodat. V nabídce je kromě Reado Switch varianta Reado Easy, se kterou můžeš nemovitost prodat do 48 hodin, a Reado Expert, díky které ti ověření makléři přinesou ty nejlepší možné nabídky. Více o projektu se můžeš dozvědět v článku, kde jsme startup Reado před časem představili.

Domů
Sdílet
Diskuse