Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 16:10
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Dozorci v Rýnovicích fyzicky trestali vězně. Soud jim uložil podmínku, proti rozhodnutí se odvolali

Dozorci v Rýnovicích fyzicky trestali vězně. Soud jim uložil podmínku, proti rozhodnutí se odvolali
Zdroj: Unsplash/Matthew Ansley/na voľné použitie (ilustračné foto)
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle soudkyně nebyli dozorci cvičeni na zacházení s vězni s psychickými problémy a nezvládli emočně vypjaté situace.

Okresní soud v Jablonci nad Nisou v úterý uložil podmínečné tresty třem dozorcům, kteří ve věznici Rýnovice svévolně trestali vězně, výjimkou nebyly ani fyzické tresty. Rozsudek je nepravomocný, obžalovaní se na místě odvolali. O výsledku soudu informoval web ČT24 s odkazem na zpravodajskou agenturu.

Dozorcům hrozilo deset let vězení

„Bude to chtít ještě nějakou detailnější analýzu, proto jsem si ponechal lhůtu,“ odůvodnil státní zástupce Jan Černý, proč si vzal lhůtu na rozmyšlenou, během které se rozhodne, zda se také odvolá.

Od pondělního soudu odešel osmadvacetiletý Martin V. s pětiletou podmínkou a zákazem výkonu povolání. Jednatřicetiletý Michal V. dostal tříletou podmínku a zákaz činnosti.

Osmačtyřicetiletému Josefu V. soud uložil deset měsíců vězení s odkladem na 18 měsíců. Jednomu trestanému vězni by navíc měli zaplatit za nemajetkovou újmu dvacet tisíc korun. Původně hrozilo dvěma z nich za  zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby až deset let vězení. Na rozsudek ještě čeká dvanáct dalších dozorců z věznice Rýnovice.

Únava a stres

Ve všech případech nezvládli podle obžaloby dozorci vypjaté emoční situace  a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, tak vězně svévolně trestali za jejich nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu. Incidenty se měly odehrát na oddělení výkonu kázeňských trestů v období od února 2020 do ledna 2021.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Podle soudkyně Jaroslavy Opatrné dozorci nebyli nijak cvičeni na zacházení s vězni s psychickými problémy. „Z toho vyplynul stres a únava obžalovaných, jakož i nízká ochota řešit žádosti odsouzeného zákonným způsobem. Obžalovaní to v podstatě nedokázali zvládnout jinak než opakovaným porušením zákona,“ dodala soudkyně.

Domů
Sdílet
Diskuse