Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2022 15:12
Čas čtení 0:59
Radim Šlechta

Sergej Lavrov řekl, že Hitler měl židovskou krev. Podle Izraele jde o nejhorší projev rasismu

Sergej Lavrov řekl, že Hitler měl židovskou krev. Podle Izraele jde o nejhorší projev rasismu
Zdroj: TASR/AP
NEWS IZRAEL VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Sergej Lavrov se vyjádřil na adresu židovského původu Volodymyra Zelenského. Hitler měl také židovskou krev, tvrdí. Podle izraelských diplomatů je takové tvrzení neodpustitelné.

„Fakt, že je Volodymyr Zelenskyj žid, ještě neznamená, že by nemohl být nacista.“ To uvedl v rozhovoru pro italský pořad Zona Bianca ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Poukázal také na několikrát vyvrácenou zprávu, že stejně jako Zelenskyj byl žid i Adolf Hitler. Slova ruského ministra vyvolala velké pozdvižení i v Izraeli. Obvinění z antisemitismu je podle šéfa tamní diplomacie nejhorší projev rasismu.

V rozhovoru pro Zona Bianca Sergej Lavrov mluvil o potřebné „denacifikaci Ukrajiny“, v momentě, kdy byl konfrontován se zprávou o židovském původu prezidenta Zelenského odpověděl prostě: „To neznamená, že na Ukrajině neexistují nacistické proudy. Věřím, že i Adolf Hitler měl v sobě část židovské krve, a to byl největší nacista a antisemita,“ řekl Lavrov.

Jeho slova se nelíbila Jairu Lapidovi, izraelskému ministru zahraničí. Ten na Twitteru zdůraznil, že židé se opravdu nedopustili holokaustu a Lavrovovo tvrzení je neuvěřitelné a neodpustitelné. „Nejpokleslejší projev rasismu je obviňovat židy z antisemitismu,“ napsal Lapid.

„Lavrov dělá ze zločince oběť a propaguje inverzní vidění Holokaustu. Neexistuje žádný důkaz, že by Hitler měl jakýkoliv židovský původ,“ napsal na Twitter Dani Dajan, šéf památníku holocaustu Jad Vašem. „Stejně tak závažné je obviňovat z nacismu prezidenta Zelenského. Toto je kompletní zkreslení historie před člověkem, kterého se přímo týká,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse