Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2022 12:59
Čas čtení 1:02
Tereza Šnajdrová

Vědecký tým s českou účastí popsal, jak se rakovinné buňky dokáží ubránit ozařování. Poškodí si vlastní DNA

Vědecký tým s českou účastí popsal, jak se rakovinné buňky dokáží ubránit ozařování. Poškodí si vlastní DNA
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Žurnál Science zveřejnil novou studii týkající se rakovinných buněk, na níž spolupracovali také čeští vědci. Ti zjistili, že rakovinné buňky dokáží odolat ozařování, a to tak, že poškodí vlastní DNA.

Ve vědeckém časopisu Science byla uveřejněna nová studie týkající se rakovinných buněk, o níž se zasadil mezinárodní tým vědců, ve kterém nechyběli ani Češi. Odborníkům se podařilo popsat naprosto neznámý proces, který bohužel nevěstí nic dobrého. Rakovinné buňky podle vědců dokáží odolat radioterapii, tedy ozařování, a to tak, že poškodí svoji vlastní DNA, což jim poskytne čas na opravu poškození způsobených radioterapií.

Vysoké dávky záření způsobují, že se poškodí DNA rakovinných buněk a ty následně odumírají. V nové studii, na níž spolupracovali i čeští vědci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, se však uvádí, že rakovinné buňky dokáží svoje DNA poškodit záměrně a tím se ozařování ubrání. 

Nádorové buňky dokáží v reakci na ozařování aktivovat enzym nesoucí jméno endogenní nukleáza CAD, který umí rozkládat nukleové kyseliny včetně DNA. Takovou reakcí si rakovinné buňky pozastaví svůj buněčný cyklus ještě před začátkem buněčného dělení a dokáží odolat radioterapii. 

Zatímco normální buňky obvykle přeruší své cykly dělení v takzvaném kontrolním bodě G1 fáze, je tento mechanismus většinou u rakovinných buněk defektní. Proto hlavní možností, jak zabránit katastrofickému buněčnému dělení s poškozenými chromozomy, které by dělící se buňky zabilo, je zůstat ve druhém kontrolním bodě G2 fáze těsně předtím, než se buňky začnou dělit. Mnoho defektů způsobených CAD ‚říká‘ nádorovým buňkám, aby počkaly, dokud neopraví nebezpečnější zlomy DNA vyvolané radioterapií,“ okomentoval studii spoluautor výzkumu Jiří Bártek z ÚMG.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Takové zjištění sice nevěstí nic dobrého, ale podle vědců může přispět k vylepšení radioterapie.  Nádorové buňky, které si samy poškodí DNA, totiž následně mohou být vůči záření mnohem citlivější, tvrdí výzkumníci z Česka, Dánska, Švédska, Kanady a Švýcarka. 

Domů
Sdílet
Diskuse