Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 9:46
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Předpověď počasí na květen: Můžeme se dočkat téměř tropických teplot, začátek měsíce bude ale deštivý

Předpověď počasí na květen: Můžeme se dočkat téměř tropických teplot, začátek měsíce bude ale deštivý
Zdroj: TASR/František Iván
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Přestože to tak při pohledu z okna nevypadá, květen se ponese ve znamení zvýšení teplot. Předpovědi nicméně slibují deštivé počasí zejména ze začátku měsíce.

S květnem obvykle přichází hezké počasí, bude to ale tak i tento rok? Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) musíme počítat minimálně s tím, že začátek měsíce bude pro většinu republiky spíše deštivý. Co se ale teplot týče, již příští týden ve středu bychom se mohly dostat skoro k tropickým 30 °C.

Doporučeno
Kam na výlet: Posázaví je známé pro svou tradici českého chataření i romantické výhledy na meandry řeky Kam na výlet: Posázaví je známé pro svou tradici českého chataření i romantické výhledy na meandry řeky 7. května 2022 7:00

Sobotní počasí se doposud neslo na východní polovině území ve znamení přeháněk a ojedinělých bouřek, v severozápadních Čechách bylo zase skorojasno až polojasno s přechodnou oblačností. Nejnižší noční teploty dosáhly 12 až 8 °C, na severozápadě Čech až 6°C. Nejvyšší denní teploty pak dosáhnou až 23 °C. 

V neděli by mělo být na většině našeho území polojasno až skoro jasno, během dne by se ale měla objevit kupovitá oblačnost s dalšími přeháňkami. Nejnižší noční teploty se dostanou až k 5 °C, ty nejvyšší až ke 23 °C. Důležité je také zmínit tvorbu mlhy, která se může objevit.

Začátek dalšího týdne se ponese v úplně stejném trendu jako nedělní počasí – ráno skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky a ráno mlhy. Nejnižší noční teploty ale půjdou až ke 4 °C, nejvyšší denní ke 23 °C. V úterý bychom se měli zbavit přeháněk a nejvyšší teploty by měly dosáhnout až 25 °C, přičemž ve středu se počítá s počasím nejteplejším. V noci by nejnižší teploty měly dosáhnout 10 °C, nejvyšší denní poté 29 °C.

Doporučeno
10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 10 nejlepších fotografií uplynulého týdne 6. května 2022 20:00

Konec týdne se ale zase vrátí k občasným přeháňkám, přechodně zatažené až oblačné obloze a dešti na celém území. Na některých místech by se mohly objevit i bouřky. Teplota se bude jasně měnit; od nejnižší noční teploty 11 °C ve čtvrtek klesne do soboty na 8 °C, nejvyšší denní teploty poté klesnou o 7 °C – od 29 °C na 22 °C.

Ve zbytku měsíce meteorologové předpovídají, že počasí bude teplotně i srážkově průměrné. Teploty vzduchu pozvolna porostou, ale budou se udržovat v mezích dlouhodobého průměru pro jednotlivé týdny.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot očekáváme v prvních třech týdnech předpovědi kolem 7 °C, v posledním týdnu předpovědi (23.-29.5.) mezi 8 a 9 °C. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot očekáváme v prvním a druhém týdnu předpovědi (2.-15.5.) kolem 18 °C, ve třetím a čtvrtém týdnu (16.-29.5.) kolem 20 °C,“ uvádí ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse