Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 12:30
Čas čtení 6:43
Dominik Vetrák

O čem bude film Avengers 5? Proti komu a čemu budou hrdinové bojovat?

O čem bude film Avengers 5? Proti komu a čemu budou hrdinové bojovat?
Zdroj: Marvel Studios/Disney
FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY
Uložit Uložené

Young Avengers, Kang the Conqueror, Secret Wars, Incursions.

V článku se nacházejí spoilery k několika předešlým filmům a seriálům ze světa Marvel včetně Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Hned po premiéře snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness jsme ti vysvětlili, co znamenaly některé méně jasné události, o čem byly potitulkové scény či kdo jsou Illuminati. Jen okrajově jsme se ale věnovali tématu Incursion (průnik). Zavede nás totiž do zbrusu nových zákoutí marvelovského světa. Zároveň nám naznačuje, o čem možná bude další film Avengers.

Nejprve si zopakujme, co víme o Incursion, tedy o průniku. Illuminati nám ve filmu vysvětlili, že jde o jev, kdy se začnou spojovat dvě dimenze následkem multivesmírného cestování. Strange a Wanda cestovali přes několik multivesmírů a zasahovali do událostí v některých z nich.

Doctor Strange 2
Zdroj: Marvel Studios

Měnili tak osudy postav, když Wanda na Zemi 838 zabila pět z celkových šesti členů tamního seskupení Illuminati. Každá dimenze má v multivesmíru nějaké označení, přičemž „naše“ dimenze, kde se odehrávají filmy a seriály z Marvel Cinematic Universe, se jmenuje 616.

Nejen Wanda, ale také Strange způsobil několik multivesmírných změn. Myslel si, že to nebude mít žádné následky, ale jak jsme viděli na konci filmu, na čele se mu objevilo třetí oko (zatím nevíme, co to pro Strange znamená) a navštívila ho Clea, tajemná žena z jiné dimenze.

Právě ona mu řekla, že Strange způsobil Incursion a že potřebuje jeho pomoc, aby to napravila. Zatím nevíme, jestli právě o tom bude Doctor Strange 3, nebo se tato dějová linie rozvine v nějaké společné týmovce (jako například v Avengers), ale jisté rozuzlení bude potřebovat.

Doctor Strange 2
Zdroj: Disney

Incursions jsou totiž extrémně nebezpečné události. Jejich následkem zanikne jedna nebo rovnou dvě reality, které se střetnou a nastane průnik (Incursion). Dá se tomu ovšem zabránit. Jedním takovým způsobem je, že hrdinové jedné reality zničí planetu Zemi druhé reality, díky čemuž do sebe planety nenarazí a ani jedna z realit nezmizí. Zabijí ale zhruba 8 miliard lidí včetně množství hrdinů dané planety.

Doctor Strange 2 vysvetľujeme Prienik/Incursion a o čom bude Avengers 5
Zdroj: Marvel Studios/Marvel Comics

Incursion trvá přesně osm hodin. Když čas uplyne, dvě různé planety Země do sebe narazí a nastává postupné zničení obou realit. Ve světě marvelovských komiksů se udály už dvě velké Incursion.

V původní komiksové události se Země zalíbí vesmírné entitě zvané Beyonder. Beyonder je fascinován hrdiny a záporáky na planetě, a tak si z obou skupin vybere několik jedinců a teleportuje je na planetu Battleworld. Tam mají bojovat o to, komu Beyonder splní tajná přání. V komiksové sérii se proti různým záporákům na planetě postavila Fantastická čtyřka, Avengers, X-Men a další.

Doctor Strange 2 vysvetľujeme Prienik/Incursion a o čom bude Avengers 5
Zdroj: Marvel Studios/Marvel Comics

Pro nás je zásadnější druhý Incursion. Marvel chtěl Spider-Mana v podání Milese Moralese přesunout ze světa 1610 do světa 616 natrvalo, a tak se rozhodl světy spojit a vytvořit z nich jeden složený z hrdinů, které si chtěl ponechat. Právě k tomu sloužil Incursion. 

V ději komiksů jsme sledovali, jak Illuminati a ostatní hrdinové a postavy na planetě ničili ostatní planety Země, aby se vyhnuli jejich srážce. Nakonec zůstala už jen Země číslo 616 a Země číslo 1610 (známá jako Marvel Ultimate Universe). 

Ve druhé komiksové verzi Incursion a Secret Wars z roku 2015 nahradil Beyonda záporák Dr. Doom známý z Fantastické čtyřky. Právě on ovládá Battleworld, a tedy i ostatní světy. Marvelovským hrdinům v čele s Reedem Richardsem (Mr. Fantastic z Fantastické čtyřky) se podaří Dooma porazit, získat kontrolu nad zbývajícími dimenzemi a vytvořit novou dimenzi složenou ze světů a postav dimenzí 616 a 1610.

Doctor Strange 2 vysvetľujeme Prienik/Incursion a o čom bude Avengers 5
Zdroj: Marvel Studios/Marvel Comics

Je to také logický způsob, jak do současného marvelovského světa zakomponovat Fantastickou čtyřku, X-Men, Inhumans a kohokoli, koho ještě nepředstavili ve svých filmech a seriálech. Členové X-Men či Fantastické čtyřky jsou klíčoví pro komiksový svět Marvelu, ale v této verzi marvelovských filmů a seriálů se ještě neobjevili.

Doctor Strange 2 vysvetľujeme Prienik/Incursion a o čom bude Avengers 5
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Je to proto, že filmová práva na X-Men a Fantastickou čtyřku mělo hollywoodské studio 21st Century Fox, zatímco práva na postavu Spider-Mana mělo studio Sony. Studia Marvel/Disney se se studiem Sony dohodla na půjčení Spider-Mana (proto ho tvůrci marvelovek začlenili do tohoto světa až ve filmu Captain America: Civil War, a ne dříve), ale studio Fox natáčelo komiksové filmy o Fantastické čtyřce a X-Men nadále.

To se však změnilo, když společnost Disney v roce 2017 koupila studio 21st Century Fox, díky čemuž získala práva na Fantastickou čtyřku, X-Men a další postavy (jako například Deadpool). Teprve tehdy se mohli začít tvůrci v Marvel Studios zamýšlet, jak a kdy začlení tyto postavy do světa Marvelu.

Anketa:
O čem bys chtěl, aby bylo Avengers?
Řešení Incursion
Bojování proti Kangovi, Galactusovi či jinému velkému záporákovi
Young Avengers
Řešení Incursion
26 %
Bojování proti Kangovi, Galactusovi či jinému velkému záporákovi
61 %
Young Avengers
13 %

Už tehdy však měli v plánu výrobu dalších filmů s populárními superhrdiny. Marvel totiž plánuje filmy a seriály i na 10 let dopředu. X-Men a ostatní postavy sice mohl začít začleňovat do marvelovského světa, ale nemohl kvůli tomu změnit kompletně celý plán příběhů. I proto tyto postavy uvidíme v marvelovském světě až postupně.

 

Doctor Strange 2
Zdroj: Marvel Studios

Tvůrci v Marvel Studios mohou pro své příští filmy a seriály vytvořit nové verze postav X-Men s novými herci. Klidně si tak mohou vzít Deadpoola s Ryanem Reynoldsem a zkombinovat ho s postavou Wolverina, kterou může hrát nový herec.

Zároveň mohou restartovat některé postavy. Pokud se jim zachce, mohou si vzít nového Iron Mana z jiné dimenze. Podobně jako v případě Wolverina, i v tomto případě by ho už zřejmě hrál jiný, mladší herec. 

Na konci událostí Secret Wars se tedy ve filmech a seriálech zřejmě stane totéž, co v komiksech. Marvel Studios vytvoří několik nových postav a obsadí do nich nové herce, ale zároveň si půjčí oblíbené postavy z jiných komiksovek a „hodí“ je do současného světa Marvelu.

Díky tomu bude dávat smysl, aby po boku Thora (Chris Hemsworth) stál Deadpool (Ryan Reynolds), Spider-Man (Tobey Maguire) či jiné postavy, i když nikdy nebyly ve společném filmu a ve společném světě.

Spider-Man: No Way Home
Zdroj: Marvel Studios

Díky Spider-Man: No Way Home víme také to, že multivesmírné verze stejných postav (takzvaní varianti) nemusí vypadat stejně. Důkazem jsou tři rozliční Spider-Mani v podání herců Tobeyho Maguiera, Toma Hollanda a Andrewa Garfielda. Proto ve snímku Doctor Strange: In the Multiverse of Madness hraje Mr. Fantastica alias Reeda Richardse John Krasinski, a ne Ioan Gruffudd ze dvou částí filmové série o Fantastické čtyřce z let 2005 a 2007.

Tvůrci v Marvel Studios a zejména jejich šéf Kevin Feige tak mohou oživit, vytvořit nebo přenést jakékoli marvelovské postavy, a nikdo nebude zpochybňovat jejich logiku, jelikož se budou spojovat alternativní dimenze. Namísto toho, aby postavy cestovaly přes multivesmír jako v posledním Spider-Manovi či Doctoru Strangovi, začnou existovat ve společné realitě.

Je ovšem nepravděpodobné, že v této realitě budou například všichni tři Spider-Mani nebo tři verze Captain Marvel. Každá verze postavy bude mít zřejmě v novém světě maximálně jednoho zástupce. 

Země 838, ve které sídlili Illuminati, téměř zažila Incursion. Způsobil ho jejich Doctor Strange, který k poražení Thanose využil temnou knihu Darkhold (její alternativní verzi využívala i „naše“ Wanda/Scarlet Witch, aby se dostala k Americe Chavez).

Thanose sice zabil, ale způsobil Incursion, a aby se vyhnul zničení dvou realit, zničil druhou Zemi, se kterou se měla srazit jeho Země 838. Právě to je důvod, proč ho Illuminati zabili. „Náš“ Doctor Strange z dimenze 616 se později dostal i na planetu, která vypadala zničeně. S největší pravděpodobností se tam už Incursion udál. Šlo o planetu, na které Strange bojoval s trojokým Strangem.

Doctor Strange 2 vysvetľujeme Prienik/Incursion a o čom bude Avengers 5
Zdroj: Marvel Studios

Něco podobného se může stát i s „naší“ Zemí, pokud tomu Doctor Strange nezabrání. V potitulkové scéně filmu Doctor Strange 2 se objevila Clea (Charlize Theron), která požádala „našeho“ Doctora Strange, aby jí pomohl napravit, co způsobil, a ten se s ní vydává do jiné dimenze. Právě to bude pravděpodobně premisou dalšího velkého filmu, respektive filmů o Avengers. Secret Wars je velká událost, která může zabrat dva filmy stejně jako Avengers: Infinity War a Endgame. 

To ovšem není všechno, co se právě v marvelovském světě děje. Na obzoru se totiž vynořuje další velký záporák na úrovni Thanosovy hrozby — Kang the Conqueror. Jeho varianta (alternativní verze z jiné dimenze) si v seriálu Loki zahrál Jonathan Majors. Svou roli si zopakuje i ve snímku Ant-Man and Wasp: Quantumania, který uvidíme v kinech v únoru 2023. Bude tam hrát jinou, mnohem nebezpečnější verzi Kanga než v Lokim. 

Kromě toho se zřejmě dočkáme i filmu Young Avengers. Jedná se o skupinu mladých a méně silných hrdinů, kteří se spojí do celku „mladí Avengers“. Marvel postupně představuje více teenagerských a vedlejších postav, které nemají dostatek sil, aby bojovaly s bohy (jako to dokáží například Iron Man, Thor, Hulk nebo Captain Marvel), hodí se spíše proti záporákům, jako jsou Norman Osborn, Kingpin a podobně.

Avengers
Zdroj: Marvel Studios

V současnosti by tento tým mohli tvořit hrdinové jako například Hawkeye (nástupkyně Hawkeye v podání Kate Bishop), She-Hulk (bude o ní miniseriál ještě v roce 2022), Ms. Marvel (miniseriál o ní bude v červnu 2022), Ironheart (také dostane vlastní miniseriál v roce 2022 nebo 2023), America Chavez, Billy a Tommy Maximoff a mnozí další.

Mladí hrdinové potřebují svůj prostor, ale základních Avengers je už příliš mnoho, takže by se tvůrci nemohli věnovat všem. Marvel chystá také film Fantastická čtyřka, který s největší pravděpodobností představí záporáka Dr. Dooma. Ve známější verzi těchto filmů od studia 21st Century Fox ho hrál Julian McMahon.

Kromě Dooma může Fantastická čtyřka představit také Galactuse či Silver Surfera a další velké marvelovské záporáky. V nejbližší době se ale musí vyrovnat s Kangem, Incursions a následně s událostmi Secret Wars a Young Avengers.

Doctor Strange 2 vysvetľujeme Prienik/Incursion a o čom bude Avengers 5
Zdroj: 20th Century Fox/Disney

Jak vidíš, následující roky a filmy o Avengers budou zajímavé, a to Marvel Studios stále neodhalilo, jaké filmy a seriály uvidíme po roce 2024. Současný plán jejich tvorby vypadá takhle:

4. fáze MCU — marvelovský filmový a seriálový svět

2021
Black Widow – kino
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings – kino

Eternals – kino
Spider-Man: No Way Home – kino

Hawkeye – (Disney+)
Falcon and the Winter Soldier – (Disney+)
What If? – (Disney+)


2022

Filmy

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – kino

Black Panther: Wakanda Forever – kino

Thor: Love and Thunder – kino

Seriály

Moon Knight – (Disney+)

She-Hulk – (Disney+)

The Guardians of the Galaxy – Vianočný špeciál (Disney+)

2. séria What If? – (Disney+)

Werewolf by Night – (Disney+)

2023

Filmy

Ant-Man and the Wasp: Quantumania – kino

The Marvels – kino

Guardians of the Galaxy Vol. 3 – kino

Seriály

Loki, 2. séria – (Disney+)

Echo

Secret Invasion – (Disney+)

2023–2024 a později

Filmy
Fantastická čtyřka

Blade

Deadpool 3

Captain America 4

Shang-Chi 2

Doctor Strange 3

Seriály
Agatha: House of Harkness 

Ironheart

Armor Wars

Seriál o Wakandě

SPIDER-MAN: FRESHMAN YEAR

Marvel Zombies

Nova

 A mnohé, mnohé další projekty, které Marvel zatím neoznámil.

.

Domů
Sdílet
Diskuse