Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. května 2022 20:19
Čas čtení 1:05
Eduard Starkbauer

Vladimir Putin podepsal zákon, který ruší věkový strop pro vstup do ruské armády. Čeká příliv starších a zkušených rekrutů

Vladimir Putin podepsal zákon, který ruší věkový strop pro vstup do ruské armády. Čeká příliv starších a zkušených rekrutů
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Dosud posílala ruská armáda na Ukrajinu jen vojáky do 40 let.

Po více než třech měsících války na Ukrajině zrušilo Rusko maximální věk pro zápis do ruského vojska. Ruská armáda podle BBC očekává zvýšený příliv technicky zdatných civilů ve věku nad 40 let. Zákon, který ruší strop 40 let pro ruské a 30 let pro zahraniční občany, už podepsal i prezident Vladimir Putin.

Zákon určuje, že starší rekruti musí být schopni ovládat technicky náročnou techniku.
Ruská armáda očekává především zisk doktorů, inženýrů a expertů na komunikační technologie.

Vojenští experti Západu a Ukrajiny předpokládají, že ruská armáda mohla v dosavadním průběhu konfliktu přijít už o 30 000 mužů. Britský parlament nabízí konzervativnější odhad na úrovni 15 tisíc. Poslední ruské údaje o ztrátách jsou ještě z 25. března a hovoří o 1 351 obětech.

Doporučeno
„Synek mě prosí, ať zavolám Putinovi, aby zastavil válku.“ Utíkáme kvůli dětem, popisují ukrajinské uprchlice (Reportáž) „Synek mě prosí, ať zavolám Putinovi, aby zastavil válku.“ Utíkáme kvůli dětem, popisují ukrajinské uprchlice (Reportáž) 26. května 2022 11:30

Právě v březnu přiznalo ruské ministerstvo obrany poprvé, že na její straně bojují i ​​civilní rekruti, poté, co někteří z nich padli do ukrajinského zajetí. Ministerstvo však deklarovalo, že jde o výjimku, a ne dlouhodobou strategii.


Ruská armáda má dnes ve své až 900tisícové armádě přibližně 400 000 profesionálních vojáků. Vojenští analytici předpokládají, že Rusko by mohlo eventuálně zmobilizovat až 2 miliony mužů.

Ukrajinská armáda má 200 000 aktivních vojáků a 900 000 rezervistů, k nimž se od 24. února neustále přidávají noví dobrovolníci. Během aktuálního výjimečného stavu nemohou Ukrajinu opustit muži od 18 do 60 let.

Domů
Sdílet
Diskuse