Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 8:07
Čas čtení 0:43
Ilona Hobzová

Ukrajinští vítězové Eurovize prodali soutěžní trofej za 20 milionů korun, výtěžek věnují na nákup dronů

Ukrajinští vítězové Eurovize prodali soutěžní trofej za 20 milionů korun, výtěžek věnují na nákup dronů
Zdroj: TASR/AP
NEWS EUROVIZE VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kapela vydražila křišťálový mikrofon během živého vysílání na sociálních sítích.

Ukrajinská kapela Kalush Orchestra, která v květnu ovládla pěveckou soutěž Eurovize, se rozhodla svou trofej ze soutěže vydražit a výtěžek z prodeje věnovat na pomoc ukrajinské armádě, která čelí ruské invazi. Křišťálový mikrofon se nakonec během živého vysílání vydražil za 900 000 dolarů, v přepočtu tedy za více než dvacet milionů korun. 

Drony pro ukrajinskou armádu

Výtěžek z dražby, kterou živě přes sociální sítě vedl ukrajinský televizní moderátor Sergij Pritula, půjde podle BBC na nákup tří ukrajinských dronů PD-2. Dražba křišťálové trofeje, jež kapela před pár týdny ve finále získala, se časově shodovala s jejím koncertem u Braniborské brány v Berlíně. Cílem charitativního koncertu zase bylo získat finanční prostředky na lékařskou péči. Členové kapely se ale k živému vysílání připojili.

Vítěznou částkou nakonec přispěl tým z evropské kryptoburzy Whitebit, který se také stal právoplatným vlastníkem trofeje. Kapela ale poděkovala každému, kdo se do aukce zapojil. 

Ukrajinská kapela Kalush Orchestra ovládla v půlce letošního května Eurovizi s písní Stefania, kterou věnovala všem matkám. „Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,“ zpívá se ve skladbě, kterou si mnozí spojili s válkou.

Domů
Sdílet
Diskuse