Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 18:42
Čas čtení 1:12
Ilona Hobzová

Nový prezidentský průzkum: Favoritem voleb zůstává Andrej Babiš, stoupla podpora Josefa Středuly

Nový prezidentský průzkum: Favoritem voleb zůstává Andrej Babiš, stoupla podpora Josefa Středuly
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/ČTK/Šulová Kateřina/Gabriel Kuchta/Getty Images
NEWS PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023 ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Květnový průzkum zpracovala agentura Median na vzorku 1008 respondentů.

Největší podporu v nadcházejících prezidentských volbách podle průzkumu agentury Median nadále Andrej Babiš. Předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra by volilo 28,5 % dotázaných. Na druhém místě zůstal armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve volebním modelu vzrostly preference odboráře Josefa Středuly.

Babiš stále první, třetí je nově Středula

Stejně jako předchozí měsíc se největší podpory mezi dotazovanými dostalo Andreji Babišovi. V prezidentských volbách by ho v květnu volilo 28,5 % dotazovaných. Oproti dubnu jde o mírný nárůst, za což podle Medianu může Babišova intenzivní kontaktní kampaň. Druhý nadále zůstává Petr Pavel s téměř totožným výsledkem jako minule (19,5 %).

Babiše podporují podle průzkumu především lidé starší 64 let, dále lidé se základním vzděláním nebo absolventi středních škol bez maturity. Velkou oblibu má také u lidí na rodičovské dovolené. Pavel je pak oblíbený zejména mezi lidmi ve věkové kategorii 25 až 34 let a také mezi podnikateli a vysokoškolskými absolventy. Zajímavé je, že ani jeden z nich svou kandidaturu ještě nepotvrdil. 

Na třetí příčku se po oficiálním oznámení kandidatury dostal odborář Josef Středula. Za dvojicí Babiš–⁠⁠⁠Pavel má ale výrazný odstup (7,5 %). Podle Medianu má ale Středula nízký volební potenciál. Pětiprocentní hranici podpory překonali ještě senátoři Pavel Fischer, Miroslava Němcová a Marek Hilšer. 

Kdo kandidaturu oficiálně potvrdil a o kom se v souvislosti se zájmem ucházet se o post hlavy státu jen spekuluje ti REFRESHER shrnul v článku.

Prezidentských voleb by se v květnu 2022 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 70 % respondentů. Dalších 14 % dotázaných volební účast zvažuje. Nedostavilo by se 10 % dotázaných. Více než třetina respondentů (39 %) si je v případě voleb jista svou účastí i tím, koho by volila. Klesl také počet lidí, kteří volit chtějí, ale nejsou rozhodnuti, kterému kandidátovi či kandidátce svůj hlas dát. Těch je nyní 44,5 %. Účast i volba konkrétní osobnosti je nejistá u osminy dotázaných (12 %).

Domů
Sdílet
Diskuse