Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 20:51
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Britský geolog dostal v Iráku 15 let vězení za krádež starobylých předmětů. Našel je na skládce u archeologického naleziště

Britský geolog dostal v Iráku 15 let vězení za krádež starobylých předmětů. Našel je na skládce u archeologického naleziště
Zdroj: ČTK/AP/Hadi Mizban
ZAJÍMAVOSTI IRÁK VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Šestašedesátiletý Brit Jim Fitton byl zatčen na bagdádském letišti poté, co se u něj našlo 12 historických předmětů. Po přezkoumání zaměstnanci Iráckého státního muzea bylo zjištěno, že se jedná o artefakty. Brit dostal 15 let za mřížemi.

Britský geolog dostal trest 15 let za mřížemi kvůli tomu, že u něj bylo v Iráku nalezeno 12 historických předmětů. Jim Fitton podle svých slov údajně netušil, že se jedná o artefakty. Jako milovník kamenů si chtěl během jarní exkurze v Eridu odvézt některé domů, což údajně dělá v každé zemi, kterou navštíví. Kameny ze skládky u archeologického naleziště však prý byly historickými předměty, informuje CNN.

Doporučeno
VIDEO: Dva malí školáci si vyjeli v elektrickém autíčku na Starou dálnici v Brně. Zastavila je policie VIDEO: Dva malí školáci si vyjeli v elektrickém autíčku na Starou dálnici v Brně. Zastavila je policie 6. června 2022 12:34

Fitton je šestašedesátiletým Britem, který na začátku roku cestoval po Iráku, kde podnikl geologickou a archeologickou cestu. Před odletem z letiště v Bagdádu si z jedné ze skládek u archeologického naleziště v Eridu vzal na památku 12 kamenů, které si schoval do zavazadel. Na letišti byl ale zadržen. Po přezkoumání se ukázalo, že se nejednalo o obyčejné kameny, nýbrž o artefakty historické hodnoty.

Jeho rodina byla touto zprávou šokována a snaží se donutit vládu Velké Británie, aby začala situaci řešit. Dokonce na internetu založila petici, kterou do dnešního dne podepsalo 331 422 osob.

„Vedoucí zájezdu v Eridu také sbírali střepy jako suvenýry. Členům bylo řečeno, že to nebude problém, protože rozbité střepy nemají žádnou ekonomickou ani historickou hodnotu. Nyní jeden z vedoucích zájezdu, další britský občan, zemřel na následky mrtvice ve vazbě v Bagdádu, přičemž náš otec čeká na svůj osud,“ informovala rodina.

Doporučeno
Ve světě roste počet poprav a rozsudků smrti. V roce 2021 bylo popraveno nejméně 579 lidí Ve světě roste počet poprav a rozsudků smrti. V roce 2021 bylo popraveno nejméně 579 lidí 24. května 2022 18:47

15 let jako doživotí

Geolog byl proto v březnu zatčen a čekal na soud, který se měl odehrát v květnu. Fittonovi reálně hrozil i trest smrti. Soudu se dočkal v pondělí a rozhodnutí sice nebylo nejtvrdší, bylo však stejně nekompromisní – postarší muž dostal 15 let za mřížemi za to, že se měl pokusit artefakty propašovat. Společně s ním byl u soudu i Němec Volker Waldmann, který byl však propuštěn pro nedostatek důkazů.

Britská vláda prozatím uvedla, že je v kontaktu s rodinou a snaží se jí co nejvíce pomoci. Jestli se jim ale podaří Fittona dostat z vězení, je nejisté. Rodina se domnívá, že odsouzení na 15 let vězení v takovém prostředí je pro jejich člena rodiny prakticky trest smrti. Další kroky ze strany obhajující Brita jsou nicméně dány, advokát Thair Soud uvedl, že se odvolají.

Domů
Sdílet
Diskuse