Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 v 16:48
Čas čtení 0:54
Tereza Patočková ČTK

Přelomový verdikt. Stát nedělá dost pro snižování emise skleníkových plynů, rozhodl soud

Přelomový verdikt. Stát nedělá dost pro snižování emise skleníkových plynů, rozhodl soud
Zdroj: Pixabay/SD-pictures
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle žalobců úřady porušují povinnosti vyplývající z mezinárodních závazků, například z Pařížské dohody, v níž se Česko spolu s dalšími státy EU přihlásilo k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy zasáhla do práv spolku Klimatická žaloba ČR a dalších žalobců tím, že nepodnikla kroky k dostatečnému snižování skleníkových emisí. Informuje o tom ČTK.

Ve středu tak rozhodl pražský městský soud. Ministerstva podle něj nesmějí v porušování práv žalobců dále pokračovat. Cílem žaloby bylo podle spolku přimět úřady k řešení klimatické krize. Dnešní rozsudek je pravomocný, ministerstva ale mohou podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Jejich vyjádření ČTK zjišťuje.

Společnou žalobu podalo loni v dubnu šest žalobců. Prvním z nich je spolek jako právnická osoba. Dalším žalobcem je obec Svatý Jan pod Skalou a pak čtyři jednotlivci, kteří podle spolku pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě. Žalovali ministerstva a také českou vládu, žalobu proti ní ale soud odmítl.

Podle žalobců úřady porušují povinnosti vyplývající z mezinárodních závazků, například z Pařížské dohody, v níž se Česko spolu s dalšími státy EU přihlásilo k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zavázalo se i přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranicí dvou stupňů Celsia proti období před průmyslovou revolucí.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 v 16:55

Spolek Klimatická žaloba ČR z.s. sdružuje obyvatele České republiky, kteří cítí rozhořčení se státní politikou ohledně adaptace a boje proti změně klimatu. Spolek zdůrazňuje, že jeho členy nejsou firmy ani jiné spolky či organizace.

Domů
Sdílet
Diskuse