Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 7:07
Čas čtení 0:44
Adam Novosad

Ruské ekonomice bude trvat 10 let, než se vrátí na úroveň z roku 2021, obává se šéf Sberbank

Ruské ekonomice bude trvat 10 let, než se vrátí na úroveň z roku 2021, obává se šéf Sberbank
Zdroj: Kancelář ruského prezidenta
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ekonomické ukazatele nevěstí pro ruskou ekonomiku nic dobrého.

Ruskou ekonomiku čeká deset let recese, než se vrátí na ekonomickou úroveň z roku 2021. Na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru tato slova řekl šéf ruské banky Sberbank Herman Gref. Ruská ekonomika se propadla následkem uvalení sankcí ze Západu poté, co Moskva nařídila invazi na Ukrajinu, informuje The Moscow Times.

sberbank fronta
Zdroj: Refresher/Radim Šlechta

„Pokud se s nynější situací nic neudělá, návrat ruské ekonomiky na úroveň z roku 2021 může trvat kolem deseti let,“ konstatoval Gref. Šéf banky se odvolával na hodnocení svých analytiků, podle nichž Rusko v roce 2022 čeká celkový propad HDP až ve výši 7 procent, v roce 2023 dokonce 10,3 procenta.

Gref uvedl, že až 56 procent veškerého ruského exportu a 51 procent importu se týkalo zemí, které v reakci na rozpoutání války na Ukrajině uvalily na Moskvu ekonomické sankce. Podle Grefa to znamená, že v nejhorším případě by Rusko po zpřísnění sankcí mohlo přijít až o 15 procent celého HDP.

V prezentaci, kterou Gref představil návštěvníkům ekonomického fóra v Petrohradu, předpokládá, že ekonomika Ruské federace dosáhne až v roce 2030 propadu ve výši −0,1 procenta, a tak bude moci začít růst až v nové dekádě.

Domů
Sdílet
Diskuse