Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 15:55
Čas čtení 0:59
Viktor Kniš

Rusko zaútočilo jen 30 kilometrů od členského státu NATO. Putinova armáda bombardovala území poblíž Polska

Rusko zaútočilo jen 30 kilometrů od členského státu NATO. Putinova armáda bombardovala území poblíž Polska
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Údery se uskutečnily vysoce přesnými zbraněmi ruských vzdušně-kosmických sil a raketami Kalibr.

Rusko v neděli oznámilo, že jeho jednotky zaútočily na tři vojenská výcviková střediska na severní a západní Ukrajině – včetně jednoho, které leží u hranic s Polskem. K těmto útokům došlo jen několik dní před summitem organizace NATO, který se bude konat ve dnech 28. až 30. června ve španělském Madridu, všímá si agentura AFP.


Údery se uskutečnily vysoce přesnými zbraněmi ruských vzdušně-kosmických sil a raketami Kalibr, informoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.


Jedním z jejich cílů bylo vojenské výcvikové středisko ukrajinské armády v okrese Staryči ve Lvovské oblasti, přibližně 30 kilometrů od členského státu NATO, Polska.

Další dvě zasažená výcviková střediska leží v Žytomyrské oblasti ve střední části Ukrajiny a v Černihivské oblasti na severu. Konašenkov však neuvedl, kdy a odkud byly rakety, použité při útocích, vypáleny. Kyjiv sice v sobotu uvedl, že Rusko podniklo útoky z území severního ukrajinského souseda Běloruska, Moskva však tato tvrzení nekomentovala.


Po útocích na výcviková střediska zcela ztratilo bojovou schopnost několik ukrajinských vojenských brigád, takže plány na jejich nasazení v boji byly tím pádem zmařeny, doplnil Konašenkov.


Uvedené útoky mají být upozorněním, že Rusko je schopno zaútočit na kteroukoli část Ukrajiny i přesto, že velká část jeho operací se momentálně odehrává na ukrajinském východě a jihu, domnívá se AFP.

Doporučeno
Ruské rakety zasáhly obytné domy v Kyjivě, několik lidí bylo zraněno Ruské rakety zasáhly obytné domy v Kyjivě, několik lidí bylo zraněno 26. června 2022 12:18

V neděli rány zaútočilo Rusko i na Kyjiv, poškozeny byly tamní obytné domy. Zahraniční korespondenti BBC uvedli, že bylo zraněno několik lidí. „Nyní bylo potvrzeno, že z budovy bylo evakuováno 25 lidí a čtyři lidé jsou zranění,“ uvedla jedna z reportérek Sophie Williams.

Domů
Sdílet
Diskuse