Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 9:11
Čas čtení 1:14
Adam Novosad

Rusko vyhrožuje USA, že si přijde vzít zpět Aljašku

NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vjačeslav Volodin upozornil Ameriku, že Aljaška je historicky ruským územím.

„Amerika by si měla navždy pamatovat, že ji tvoří část ruského území –⁠ Aljaška,“ prohlásil předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin, podle kterého by se Spojené státy americké měly zamyslet nad tím, zda by Aljašku nebylo vhodné vrátit zpět Rusům, informuje IBTimes.

„Než začnou přemýšlet, jak se zbavit našich prostředků v zahraničí, ještě předtím by se měli zamyslet – i my máme něco, co je třeba si vzít zpět,“ řekl Volodin.

Reagoval tak na diskuse o tom, zda by měl Západ sáhnout na zmrazené ruské prostředky v zahraničí a použít tyto peníze či majetek na poválečnou obnovu Ukrajiny. V době, kdy Rusové zahájili invazi na Ukrajinu, měli v zahraničí uložené prostředky v hodnotě více než 600 miliard dolarů, z nichž minimálně 300 miliard země Západu zmrazily.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Aljaška je v současnosti oficiální součástí Spojených států amerických, jejichž vláda území od Ruska odkoupila v roce 1867 za 7,2 milionu dolarů. Obchodní dohoda s Rusy proběhla v květnu 1867, ale trvalo pár měsíců, než Rusko v říjnu své území formálně předalo Američanům.

Rusko mělo v době obchodní transakce s USA na Aljašce vybudovanou hrstku osídlení, ale nemělo žádnou výraznou snahu udělat z Aljašky významnou součást svého impéria. I proto přijalo americkou nabídku na odprodej.

Návrhy, že by Američané měli vrátit Aljašku, se v Rusku objevily už krátce po vypuknutí invaze. Poslanec ruské Státní dumy Oleg Matvejčev prohlásil, že USA musí zaplatit „reparace“ za všechny ekonomické škody, které sankce proti Rusku napáchají. „Návrat veškerého ruského majetku, majetku Ruského impéria, Sovětského svazu a současného Ruska,“ konstatoval tehdy.

Domů
Sdílet
Diskuse