Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 12:25
Čas čtení 1:19
Barbora Volfová ČTK

ANO chce v usnesení vyzvat Rakušana k demisi, podle SPD má skončit celá vláda

ANO chce v usnesení vyzvat Rakušana k demisi, podle SPD má skončit celá vláda
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
NEWS ANDREJ BABIŠ HNUTÍ ANO ODS PETR FIALA SPD STAN VÍT RAKUŠAN
Uložit Uložené

K usnesení se poslanci pravděpodobně nedostanou, neboť koaliční většina nejspíš neumožní konání mimořádné schůze.

Opoziční hnutí ANO chce podle ČTK při čtvrteční schůzi Sněmovny navrhnout usnesení vyzývající ministra vnitra a předsedu STAN Víta Rakušana k demisi kvůli kauze Dozimetr. V případě, že nerezignuje, ho má podle opozičního hnutí premiér Petr Fiala (ODS) odvolat. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Podle hnutí SPD by kvůli kauze měla podat demisi celá vláda. Tomio Okamura to ve čtvrtek sdělil na tiskové konferenci hnutí.

Poslanci se dopoledne sejdou z podnětu opozice k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku, v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. Koaliční většina konání schůze pravděpodobně neumožní. Ještě před hlasováním o návrhu programu ale budou moci vystupovat řečníci s přednostním právem.

Koalice by podle Schillerové měla mít zájem na tom, aby schválila program schůze a mohli vystoupit i další poslanci. Pokud by vládní zákonodárci konání schůze umožnili, chce ANO načíst čtyřbodové usnesení, které mimo jiné konstatuje, že korupční kauza Dozimetr významným způsobem znedůvěryhodňuje nejméně jednu z vládních stran a poškozuje dobré jméno Česka v Evropské unii.

Dále usnesení konstatuje, že není záruka, že se Rakušan nebude snažit ovlivňovat orgány činné v trestním řízení. Podle ANO může být hnutí STAN, jehož je vicepremiér předsedou, jakožto právnická osoba v souvislosti s kauzou prověřováno. Opoziční hnutí dále vyzývá Rakušana k vyvození politické odpovědnosti a k demisi. Pokud tak neučiní, Fiala by jej měl podle ANO odvolat a nenavrhovat jako nástupce minimálně po dobu vyšetřování kauzy žádného nominanta STAN.

Doporučeno
Hnutí STAN vrátí 300 tisíc od podnikatele spojeného s obžalovaným Michalem Redlem Hnutí STAN vrátí 300 tisíc od podnikatele spojeného s obžalovaným Michalem Redlem 18. června 2022 17:21

SPD žádá demisi celé vlády. Situace kolem „kriminální činnosti STAN na pražském magistrátu“ je podle předsedy hnutí Tomia Okamury natolik závažná, že se musí podrobně projednat na parlamentní úrovni. Kriminální jednání podle něj zasahuje i do struktur dalších vládních stran a poškozuje jméno ČR v zahraničí.

Doporučeno
Ministr školství Petr Gazdík rezignoval, odchází také z pozice místopředsedy hnutí STAN Ministr školství Petr Gazdík rezignoval, odchází také z pozice místopředsedy hnutí STAN 19. června 2022 10:20

Rakušan už dříve uvedl, že pro svou demisi nevidí důvod, popřel, že by jakkoliv ovlivňoval policii. Podpořili ho i koaliční lídři včetně Fialy. Kvůli případu rezignoval na pozici ministra školství Petr Gazdík (STAN), protože se stýkal s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.

Doporučeno
Kauza Hlubuček: Vše, co potřebuješ vědět Kauza Hlubuček: Vše, co potřebuješ vědět 23. června 2022 11:30
Domů
Sdílet
Diskuse