Kam zajdeme na jídlo? Věčná otázka, ale my bychom na ni pár odpovědí měli. Přinášíme ti tipy, kam zajít na kvalitní polední menu v Praze.
Čeká tě důležitá pracovní schůzka nebo si chceš jen zpříjemnit den skvělým obědem v podniku, ve kterém zažiješ i gastronomický zážitek? Připravili jsme pro tebe tipy na restaurace v Praze, kde mají polední menu vychytané do posledního detailu. Jídlo je zde připravené z kvalitních surovin, vyvážené, skvěle chutná a zároveň je i pastvou pro oči. Perfektní servis zaručí, že se tam budeš chtít vracet.
Praha toho má v obědovém čase hodně co nabídnout, a to i v Michelinem oceňovaných podnicích, kde sice za degustační večeři pro jednoho dáš třeba i 4000 korun, ale za hvězdné polední menu o dvou chodech zaplatíš přibližně 800 korun, a to už je příjemnější nabídka, když vezmeš v potaz, že tě kromě jídla čeká i zážitek.
Rozdíl zde poznáš jen v ceně, kvalita jídla se nemění
Samozřejmě do takových restaurací nelze chodit každý den. Pokud tě zajímá, jak chutná například jídlo od šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné michelinskou hvězdou či od šéfkuchaře Radka Kašpárka, jenž stojí za podnikem Field, který loni obdržel též jednu hvězdu, využij naše tipy.
V článku ti poradíme, kde se dobře najíš do dvou až tří stovek. Pro lepší představu o ceně a výběru jídel přikládáme ke každému podniku polední menu.
Oběd do 200 korun
Sia restaurant
Sia je součástí gastroaliance Together, která stojí za vznikem pražských podniků, jako jsou například belgická brasserie Bruxx či Vinohradský parlament. Tato luxusní asijská restaurace s ikonickým interiérem se nachází v krásných prostorách Šporkovského paláce nedaleko Masarykova nádraží. Večer to tu opravdu žije, vnitřní prostory navozují atmosféru rušných asijských tržišť a signature drinky tečou proudem.
Jejich pekingskou kachnu připravovanou tradičním způsobem s neodolatelně křupavou kůrčičkou, podávanou ve třech chodech, si zde oblíbil snad každý. Obsluha je příjemná, ráda doporučí a vysvětlí ti, co přesně za jídlo konzumuješ. Sia nabízí ale i obědy, které jsou cenově dostupné, tak se na ně pojďme podívat.
Hlavní chody se pohybují okolo 170 korun a můžeš si je vychutnat i na zahrádce. Každý den tě naláká jiná nabídka, která zahrnuje jídlo dne, malou polévku, předkrm či salát a jeden chod připravovaný na wok pánvi. Na poledním menu můžeš najít poklady z asijské, ale i indické kuchyně.
Co musíme určitě vyzdvihnout, je komunikace se zákazníkem skrze sociální sítě, jelikož všechna jídla z denní nabídky najdeš na facebookovém a instagramovém profilu restaurace, takže můžeš vybírat i očima.
Gao Den
Na bistro Gao Den se pějí ódy mezi milovníky polévky pho již osm let. V roce 2014 jej založili bratři Khanh a Giang a podařilo se jim ukázat – nám Čechům a Češkám –, jak vypadají a chutnají poctivá vietnamská jídla tak, jak je připravují v bistrech v Hanoji či Saigonu, a odhalit jejich moderní tvář.
Lidem zde opravdu chutná, a tak není divu, že si ambiciózní bratři otevřeli ještě fine diningový podnik Taro a restauraci Dian. V obou podnicích můžeš přímo sledovat, jak šéfkuchař kouzlí v otevřené kuchyni. I Taro a Dian nabízí polední menu, na ta se podíváme někdy příště. Teď už ale zpět k bistru.
Gao Den se nachází nedaleko Prokopského údolí (doporučujeme udělat si zde procházku) v městské čtvrti Velká Ohrada. Vnitřní prostory jsou moderní, jednoduché a čisté – to vše jde ruku v ruce s chuťově perfektně vyváženým pokrmem, na který je i radost pohledět.
Bistro nabízí týdenní obědové menu, kde nechybí ani velká polévka ze silného vývaru. Pokud si myslíš, že třeba takové pho či Bun Bo Hue z jiných restaurací je super, tak z Gao Denu je to naprostá bomba. Během oběda se tu v pohodě najíš za přibližně 200 korun.
Hezky česky: Oběd do 300 korun
The Eatery
„Kuchyň je naším jevištěm. Posaďte se a nechte se unést skvělým gastronomickým a vizuálním představením,“ takto popisuje filosofii podniku šéfkuchař Pavel Býček, jenž se učil od těch nejlepších, jako je modla francouzské gastronomie – šéfkuchař Pierre Koffmann. Pavlu Býčkovi se povedlo přetvořit tradiční české pokrmy v něco výjimečného.
Prožít jídlo všemi smysly
Recepty našich prarodičů s respektem přestavěl k obrazu svému a naservíruje ti například šmrncovní koprovku, která voní po nostalgii, ale chutná moderně. Celý proces můžeš sledovat z bezprostřední blízkosti díky otevřené kuchyni. To, že si restaurace zakládá na perfektním servisu, kvalitních surovinách a sezónnosti, dokazuje i ocenění michelinské kategorie Bib Gourmand.
Na poledním menu najdeš polévky, předkrmy, hlavní chod i dezerty. Ceny se zde pohybují okolo 250 až 300 korun.
Oběd o více chodech do 350 korun
SANDUGA
U asijských chutí ještě na chvíli zůstaneme a vydáme se do karlínských zákoutí, kde na tebe čeká fúze asijské a evropské kuchyně v restauraci Sanduga. Tento relativně nový podnik otevřel krátce před covidem a díky svým opravdu vynikajícím pokrmům se mu těžký start podařilo ustát.
Jednoduše gastronomie tak, jak má být
Pracují zde s lokálními kvalitními surovinami, které odebírají od menších dodavatelů z celé České republiky. Sezónnost se projevuje i v menu. Na podzim v Sanduze můžeš ochutnat například pokrmy z dýní, v létě zase z jahod. Restaurace si také peče vlastní chléb, fermentuje zeleninu a pěstuje micro greens.
Obsluha v bílých rukavičkách ví o servírovaném pokrmu úplně všechno a pečlivě se o tebe stará, dokud neřekneš: „Na shledanou, přijdu zas.“ Kromě skvěle vyvážených chutí každého překvapí, i za takové ceny, bezkonkurenční prezentace pokrmu.
Když ti jídlo přinesou ke stolu, připadá ti, že máš před sebou pokrm, na jehož platingu pracovalo minimálně deset kuchařů. Cena poledního menu, které se obměňuje jednou týdně, se pohybuje okolo 269 korun. Za polévku + hlavní chod zde zaplatíš jednotnou cenu 329 korun. Všechna jídla z denní nabídky jsou rovněž prezentována zákazníkům na sociálních sítích.
La Degustation Bohême Bourgeoise
La Degustation Bohême Bourgeoise