Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. srpna 2022 9:30
Čas čtení 6:53
Dominik Vetrák

Seřadili jsme filmy ze světa Harryho Pottera od nejhoršího po nejlepší. Některé nestojí ani za jedno zhlédnutí

FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Máme za sebou více než 10 filmů ze světa Harryho Pottera. Které se povedly a které byly naopak velkým zklamáním?

Od premiéry první části Harryho Pottera v kinech uplynulo již více než 20 let. My jsme si na začátek velkolepé kouzelnické ságy zavzpomínali článkem plným zajímavostí. Věděl jsi například, že Harry v jedničce nevyčaruje hůlkou ani jedno kouzlo nebo to, že herec Alan Rickman věděl o osudu Severuse Snapa jako jediný, dokonce ještě před natáčením první části?

Harry Potter je tady s námi už dlouho. Důkazem je fakt, že od premiéry první části už zemřelo více než 10 herců, kteří ztvárnili mnohé milované postavy. Hlavní sága sice skončila, ale hollywoodské studio Warner Bros. od té doby natočilo další tři projekty z tohoto světa.

Jedná se o sérii Fantastická zvířata, jejíž kvalita je s každým dalším dílem o něco slabší a je možné, že čtvrtý díl nevznikne. Dohromady byl svět Harryho Pottera ztvárněn už v deseti filmech, a my jsme se proto rozhodli, že je seřadíme od nejhoršího po nejlepší.

Pokud se chceš dozvědět, které filmy jsou nejlepší, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+. Budeš si díky tomu moci dočíst tento a stovky dalších článků.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Pod názvy jednotlivých filmů najdeš také průměrné hodnocení recenzentů na serveru Rotten Tomatoes (RT). RT shromažďuje hodnocení profesionálních recenzentů, takže jsou o něco přísnější.

11. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Fantastic Beasts 3
Délka: 2 h a 22 minut
Herci: Mads Mikkelsen, Jude Law, Eddie Redmayne
Režie: David Yates
Scénář: J. K. Rowling, Steve Kloves
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 5,4/10

Zatím poslední část (a doufáme, že to tak zůstane) série Fantastická zvířata byla dalším velkým zklamáním. Podařilo se v ní jen velmi málo, a to například skvělé obsazení v podobě Madse Mikkelsena jako Grindelwalda, Juda Lawa jako Brumbála nebo akční scény a vizuální triky zobrazující kouzla.

Snímku se podařilo rozšířit magický svět v Evropě, ale příběh byl plný klišé, děravých scenáristických momentů a nelogických věcí. Nemluvě o nezdravě protáhlém úvodu, který trval více než půl hodiny, a tak si z něj už prakticky nic nepamatujeme.

Celá tato série je v rukou podprůměrných scénáristů a průměrného režiséra Davida Yatese, ze kterého už je cítit únavu z režírování potterovských filmů i zoufalství z neschopnosti přinést něco nového.

10. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Fantastic Beasts 2
Délka: 2 h a 14 minut
Herci: Johnny Depp, Jude Law, Eddie Redmayne, Ezra Miller, Zoë Kravitz
Režie: David Yates
Scénář: J. K. Rowling, David Heyman, Steve Klove
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 5,3/10

Dvojka byla jen o něco lepší než třetí pokračování, ale z celkového pohledu režisér Yates selhal. Nedokázal diváky zaujmout, protože nevytvořil zajímavý příběh všem postavám. Grindelwalda utlačil do pozadí a pokračoval v zobrazování magických tvorů, kteří byli originální jen v první části.

Doporučeno
Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ 23. února 2024 8:00

V obou pokračováních už působí násilím a zbytečně zabírají prostor, který mohli tvůrci využít k detailnějšímu zpracování charakterů postav či komplexnější zápletky. Jinými slovy, druhá a třetí část série Fantastických zvířat nemají „kouzelnickou duši“ a divákovi nabízejí jen velmi slabý a nesoustředěný příběh.

9. Fantastická zvířata a kde je najít

Fantastic Beasts 1
Délka: 2 h a 7 minut
Herci: Colin Farrell, Jude Law, Eddie Redmayne, Ezra Miller, Zoë Kravitz
Režie: David Yates
Scénář: J. K. Rowling, David Heyman, Steve Kloves
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 6,8/10

Bylo to fajn, ale stále slabší než kterýkoli film z originální ságy o Potterovi. Nový hrdina v podobě Newta Scamandera (Eddie Redmayne) byl sympaťák, stejně tak i několik dalších postav, ale filmu chyběly originální nápady a svižná režie, která by dokázala využít potenciálu kouzelnického světa naplno.

Jak jsme však již zmiňovali, to by studio Warner Bros. muselo svěřit jednu ze svých nejprestižnějších značek do rukou kvalitnějšího režiséra, než je David Yates. Těžko říct, jestli se toho vůbec někdy dočkáme. Yates totiž režíroval posledních sedm filmů ze světa Harryho Pottera a nikoho dalšího k tomu nepustil.

8. Harry Potter a Tajemná komnata

Harry Potter 2
Délka: 2 h a 41 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Kenneth Branagh, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs
Režie: Chris Columbus
Scénář: J. K. Rowling, Steve Kloves
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 7,2/10

Po úspěchu první části se rychle připravila druhá, která však už tak neoslnila. Oproti knize působil film více dětsky, se slabšími hereckými výkony než v první části. Děj se zaměřil na Tajemnou komnatu, kterou dal bez povšimnutí kohokoli v Bradavicích postavit Salazar Zmijozel těsně předtím, než byl vyhnán.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Ukrývá se v ní Bazilišek, který se probudil a začal tyranizovat celé Bradavice. Pokud bychom z celé série měli vybrat film, který si chceme pustit nejméně, asi by to byla Tajemná komnata.


7. Harry Potter a Relikvie smrti 1

Harry Potter 7
Délka: 2 h a 26 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs, Ralph Fiennes
Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 7,1/10

Rozdělit finále na dva filmy bylo nešťastné. Studio Warner Bros. sice vydělalo, ale kvalita obou snímků se zhoršila. První část na to doplatila dějovou vatou a nataženými scénami.

Až do konce filmu bylo jasné, že tvůrci čekají na události z knih, které příběh naplno nakopnou. Snímek jsme si však přesto užili. Přece jen to byl konec velkého dobrodružství a nikdo z nás nebyl úplně připraven rozloučit se s ním.

6. Harry Potter a Kámen mudrců

Harry Potter 1
Délka: 2 h a 31 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs
Režie: Chris Columbus
Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 7,1/10

Kouzelný vstup do světa plného kouzel, magických bytostí, dobra, zla a vysněných Bradavic dopadl docela dobře. V době vydání šlo o velkou kinozábavu. Kouzla, famfrpál, Voldemort, zakázaný les a mnohá další zákoutí potterovského světa nám navždy utkvěly v paměti. Každý byl zvědavý, jak se knihu podaří přenést na stříbrná plátna, a studio Warner Bros. uspělo.

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Vybralo skvělé dětské herce, kteří se stali součástí našich životů už navždy. S odstupem času však můžeme říci, že Kámen mudrců byl až příliš rodinný film, na který se dnes podíváme maximálně tak z nostalgie.

 

5. Harry Potter a Ohnivý pohár

Harry Potter 4
Délka: 2 h a 37 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs, Ralph Fiennes, Michael Gambon
Režie: Mike Newell
Scénář: Steve Kloves
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 7,4/10

Z Harryho se postupně stával muž a musel se tak i chovat. Čelil největší hrozbě za poslední roky, několikrát byl blízko smrti, vstoupil do Turnaje tří kouzelníků, nenáviděla ho celá škola, přišel o nejlepšího přítele a ještě se kromě toho nejen v Bradavicích začínaly dít podivné věci.

Hlavní postavy dospěly, užili jsme si několik kouzelnických soubojů, podvodní stvoření a úžasné draky. Čtyřku jsme na vyšší místo neumístili jen kvůli herci Garymu Oldmanovi a jeho neuvěřitelně charismatickému Siriusi Blackovi. Až na Harryho vlasy to bylo celé úžasné včetně mrazivého konce s Voldemortem v podání Ralpha Fiennese.

 
 

4. Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter 5
Délka: 2 h a 18 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Michael Gambon
Režie: David Yates
Scénář: Michael Goldenberg
Kde jsi film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 6,9/10

V páté části se toho událo hodně. Tvůrci jemně načrtli viteály a Harryho propojení s Voldemortem. Užili jsme si skvělého Garyho Oldmana coby Siriuse, skutečného Moodyho a na scénu zase jednou dorazil Voldemort, který byl ve filmech vyobrazen ještě lépe než v knihách.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

Scény s Drápem či ty odehrávající se na ministerstvu byly úžasné a atmosféra celého filmu avizovala, že se blížíme do velkolepého finále. V závěru nás ohromil střet Brumbála a Voldemorta. Škoda, že jsme si takových megalomanských soubojů nemohli užít víc. Trpí tím celá série filmů z tohoto světa, které naplno nevyužily potenciál soubojů s hůlkami.

 
 

3. Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter 6
Délka: 2 h a 33 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Michael Gambon
Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves
Kde jsi film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 7,1/10

Šestka byla na potterovku dost seriózním snímkem. Už dávno jsme se nedívali na rodinné dětské filmy, o čemž svědčila atmosféra a silný emotivní závěr. Dostali jsme více Snapa, více krve a celkově se nad Bradavicemi začaly objevovat stále větší mraky, které nevěštily nic dobrého.

Potěšily i scény s mladým Tomem Riddlem, i když jich mohlo být víc, přesně jako v knize. Filmové seznámení s viteály však stálo za to. Princ dvojí krve měl pár chyb, ale ty mu dokážeme odpustit.

 
 


2. Harry Potter a Relikvie smrti 2

Harry Potter 7
Délka: 2 h a 11 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter
Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 8,3/10

Na finální části nás zklamalo jen několik scén, které tvůrci natočili jinak, než jak jsme si je pamatovali z knih. Zmíníme například rozhovor Toma Riddla s Harrym Potterem, místo kterého jsme dostali létající duchy. V konečném důsledku jsme si neužili ani jeden plnohodnotný kouzelnický duel mezi Harrym a Voldemortem.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu z Harryho Pottera jen podle outfitu? KVÍZ: Poznáš postavu z Harryho Pottera jen podle outfitu? 25. ledna 2024 14:00

Přesto šlo o skvělé završení celého příběhu s bitvou o Bradavice lahodící oku (i když potenciál využit zdaleka nebyl), ukázkovou sekvencí v Gringottově bance či emotivním koncem. Stále však máme pocit, že se to dalo zvládnout lépe a David Yates nebyl nejvhodnější volbou k režírování tolika částí.

Kvalita filmu spočívala více v tom, že se mohla opírat o skvělé knižní události a herce než o talentovaného režiséra či povedený scénář.

1. Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter 3
Délka: 2 h a 21 minut
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs, David Thewlis, Gary Oldman, Michael Gambon
Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling
Kde si film můžeš pustit: HBO Max
Hodnocení na RT: 7,9/10

Bezpodmínečně nejlepší film ze série a jeden z nejlepších fantasy snímků. Co stálo za jeho úspěchem? Skvělá předloha, dějové zvraty, herci a v neposlední řadě brilantní režie Alfonsa Cuaróna. Dětské filmy o Harrym Potterovi rázem nabraly zcela jinou „notu“, ztemněla atmosféra, přišli na řadu mozkomoři a věci se ukázaly v pravém světle.

Ani Harry už nebyl dokonalý kouzelník, ale tady snad nejvíce vyniklo jeho srdce a podstata osobnosti. Každý aspekt třetí části byl úžasný a je velká škoda, že Cuarón na režisérské židli nepokračoval. Bez jakýchkoli okolků můžeme prohlásit, že jeho vězeň z Azkabanu má podstatně navrch nad celou ságou.

Mimochodem, byl to právě režisér Cuarón, který prosadil, aby se postavy oblékaly jako normální teenageři a nebyly jen v černých kouzelnických pláštích.

Domů
Sdílet
Diskuse