Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2022 12:30
Čas čtení 7:51
Eduard Starkbauer

Arctic Monkeys stárnou se svými fanoušky. Od poďobaných teenagerů přes velkohubé rockery až po vesmírné varieté umělce

Arctic Monkeys stárnou se svými fanoušky. Od poďobaných teenagerů přes velkohubé rockery až po vesmírné varieté umělce
Zdroj: Facebook/Arctic Monkeys
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Skupina vznikla před 20 lety a nyní vydává v pořadí 7. studiové album The Car.

Kolik rockových kapel zrozených před 20 lety je stále relevantních a není jen parodií na svou ranou tvorbu? Hvězdné kapely z počátku tisíciletí jako Franz Ferdinand, The Vaccines či The Kooks nahlédly na vrchol popularity, ale jejich zvuk se časem obehrál nebo skončily jako vyprázdněné verze samy sebe.

Arctic Monkeys vedeným Alexem Turnerem nikdy nešlo o komerční ani kritický úspěch, a i proto je jejich dnešní tvorba od debutu na míle vzdálená. Frontman skupiny nedávno přiznal, že zpočátku vůbec nemysleli na to, že by mohli hrát tak dlouho. O čemž prý koneckonců svědčí i spíše dětinský název kapely. 

Arctic Monkeys
Zdroj: Facebook/Arctic Monkeys

V Refresheru ti pravidelně přinášíme různé hudební tipy, recenze alb, novinky, žebříčky či profily hudebníků a kapel. Pokud tě zajímají články věnované hudbě, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, abychom ti mohli přinést ještě více kvalitního obsahu.

Když se letos skladba 505, stará téměř dvě dekády, díky trendu na TikToku dostala do žebříčku nejpopulárnějších písní na Spotify, uživatelé platformy, kteří jsou často mladší než ona, se začali oprávněně ptát: „Who The F** k Are Arctic Monkeys?“ 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

I generace čerstvých třicátníků, která s kapelou vyrůstala, se k její hudbě dostala přes internet. První fanoušci si přes aplikace Napster nebo Limewire stahovali tajemnou kompilaci „Beneath the Boardwalk“ nazvanou podle sheffieldského klubu, kde začínající „opičky“ vystupovaly.

Kytary jako vánoční dárek

V roce 2001 se spolužáci ze střední školy Alex Turner a Jamie Cook inspirovaní úspěchem amerických The Strokes rozhodli naučit hrát na kytary, které dostali jako 16letí k Vánocům. Když se je naučili jakžtakž přijatelně ovládat, založili skupinu. Na předměstí Sheffieldu bez internetu a řádného dopravního propojení s centrem neměli stejně nic lepšího na práci.

Arctic Monkeys
Zdroj: Getty Images/Gie Knaeps

Alex Turner pro Stereogum řekl, že kapela Juliana Casablancase byla tehdy jediná, která dokázala oslovit čtrnáctileté a patnáctileté a změnit jejich pohled na svět. Jako zbývající členy si později vybrali spolužáky – Andyho Nicholsona a Matta Helderse. Alex začal zpívat z prozaického důvodu. Ostatní členové se mikrofonu odmítli chopit.

První producent kapely Alan Smyth v Alexovi viděl výjimečný potenciál. Jeho původně rychlá dikce vycházela z poslechu raperů, jako byli Roots Manuva, Eminem nebo Snoop Dogg, a kapela si v Sheffieldu rychle vybudovala reputaci energických pankáčů a tvrdých pracantů.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Název Arctic Monkeys prosadil ještě předtím, než nahráli byť jen jednu píseň, kytarista Jamie Cook. Měl odkazovat na pejorativní označení obyvatel severní Anglie „Northern Monkeys“. Zvítězil nad alternativním názvem Death Ramps.

Big on the internet

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123534 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jakým způsobem se šířily první nahrávky kapely.
  • Proč kapela zklamala mnohé fanoušky.
  • Kdo je označován za pátého člena skupiny a proč.
  • Proč jejich původní baskytarista uvažoval nad sebevraždou.
Domů
Sdílet
Diskuse