Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2023 8:30
Čas čtení 1:43
Radim Šlechta

Viděli jsme horor M3GAN, který v tržbách dohání Avatara. Má cenu jít do kina?

Viděli jsme horor M3GAN, který v tržbách dohání Avatara. Má cenu jít do kina?
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY 2023 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Trochu Terminátor, trochu Chucky. Panenka M3GAN slibuje komediální horor, který má v Česku premiéru 12. ledna. Přečti si, jestli má cenu dát si M3GAN na kinoplátně.

Jak by to vypadalo, kdybychom naroubovali drsného Terminátora do panenky Chucky? Měli bychom začít utíkat. To ostatně doporučuje jedné ze svých obětí i samotná robotická hračka M3GAN, hlavní záporačka stejnojmenného hororu od režiséra Gerarda Johnstona podle scénáře Akely Cooper. Tvůrci popisují film jako zážitek na pomezí Annabelle a zmíněného Terminátora. Má ale cenu se na AI Child's Play jít podívat do kina?

Sci-fi horor M3GAN vypráví příběh holčičky Cady (Violet McGraw), která přišla o rodiče a její teta a vývojářka hraček Gemma (Allison Williams) jí věnuje robotickou panenku M3GAN (Amie Donald, hlas Jenna Davis). Pravidla jsou jednoduchá, čím více času Cady s M3GAN stráví, tím víc se bude její mechanická kamarádka učit a stane se lidštější.

M3GAN
Zdroj: Universal Pictures

Její program jí navíc přikazuje chránit Cady před fyzickou a psychickou újmou. Stále chytřejší robotka s jasným úkolem tak postupně odstraňuje z cesty každého, kdo se na Cady opováží byť jen zvýšit hlas. I kdyby ten každý měla být její vlastní stvořitelka.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Díky ochranitelským pudům M3GAN se ve filmu dočkáš trhání uší, propichování, sekání hlav, skalpování, trávení chemikáliemi, mlácení kladivem a dalších krutých akcí, odrážejících vynalézavost umělé inteligence. A ano, celý snímek je přehlídkou hororových klišé, scénář dost okatě vykrádá remake Child's Play z roku 2019 a přístupnost 15+ v České republice a 13+ ve Spojených státech svědčí o tom, že M3GAN bude poměrně bezzubá záležitost, na kterou budeš moci vzít jak svou třináctiletou neteř, tak svou babičku.

M3GAN
Zdroj: Universal Pictures

M3GAN to všechno ale bez mučení přiznává a provede tě celkem příjemnou hodinou a půl, kdy se zasměješ panenčiným sarkastickým hláškám i kreativnímu vraždění. Podobně jako Gremlins nebo Critters se film nebere příliš vážně, což mu přidává nějaký ten bodík navíc.

Další by mohl dostat za úctyhodný výkon a robotické pohyby Ammie Donald, sympatickou Violet McGraw v hlavní dětské roli, za povedené praktické efekty a za postavu M3GAN, která je prostě skvělou záporačkou. Není proto divu, že v době vydání tohoto článku měla M3GAN na serveru Rotten Tomatoes 94 % od kritiků a uživatelé serveru IMDb jí dávají na horor slušných 6,7 bodu.

Jestli chceš jít do kina na pořádný horor, radši si vyber něco jiného a počkej, až bude M3GAN dostupná na nějaké streamovací platformě (jen pozor, nepoplést si s některým z vtipnějších dílů Black Mirror). Pokud ti ale jde o to, zabít čas, jednou či dvakrát se leknout a zasmát se odlehčené parodii na žánr i na sebe sama, bude se na tebe M3GAN těšit v kinech od 12. ledna.

Délka filmu: 1 hodina 42 minut
Režie: Gerard Johnstone
Scénář: Akela Cooper
Hrají: Allison Williams, Amie Donald, Violet McGraw, Jenna Davis, Ronny Chieng, Jen Van Epps, Brian Jordan Alvarez, Arlo Green
Domů
Sdílet
Diskuse