Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2023 9:34
Čas čtení 0:51
Adéla Ježková

Youtuber MrBeast zaplatil operace pro tisíc nevidomých lidí. Díky němu znovu uvidí

Youtuber MrBeast zaplatil operace pro tisíc nevidomých lidí. Díky němu znovu uvidí
Zdroj: Youtube/MrBeast
ZAJÍMAVOSTI YOUTUBE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Youtuber MrBeast rozzáří vybraným lidem svět.

Americký youtuber Jimmy Donaldson, známý spíše jako MrBeast, zaplatil odstranění šedého zákalu pro tisíc lidí, kteří již oslepli nebo jsou téměř slepí, ale operaci si nemohou dovolit. O filantropickém počinu informuje stanice CNN.

„Vyléčíme slepotu tisíců lidí,“ nechává se MrBeast slyšet v sobotním videu, které k pondělnímu ránu vidělo více než 4,3 milionu lidí. Video obsahuje dojemné záběry před a po zákroku, kdy pacienti po dokončení operace konečně vidí jasně. Youtuber rovněž některým z nich předal peněžní a jiné dary.

Desetiminutovou operací proti slepotě

Na akci Donaldson spolupracoval s oftalmologem a chirurgem Jeffem Levensonem, který již více než 20 let koordinuje program „Dar zraku“, jenž zprostředkovává bezplatnou operaci šedého zákalu nepojištěným nevidomým pacientům. „Polovinu všech případů slepoty na světě tvoří lidé, kteří potřebují desetiminutovou operaci,“ vysvětlil Levenson, který sám operaci v minulosti podstoupil.

Spolu s youtuberem dali dohromady seznam pacientů z ubytoven pro lidi bez domova, kteří by si zákrok nemohli dovolit. Celkem bylo provedeno tisíc operací v průběhu tří týdnů. V jeden den stihl Levenson klidně i 40 pacientů.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Čtyřiadvacetiletý Donaldson patří mezi jednoho z nejsledovanějších a nejlépe placených tvůrců na YouTube. Mezi jeho tvorbu patří zejména vtipné kousky, natočil například přečtení každého slova ve slovníku či rozdání milionu dolarů, na jehož utracení má však pouze jednu minutu. Na svém kanále má 130 milionů odběratelů.

Domů
Sdílet
Diskuse