Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2023 17:39
Čas čtení 1:28
Ilona Hobzová

Královna úklidu Marie Kondo rezignovala na pořádek. Co je pro ni teď důležitější?

Královna úklidu Marie Kondo rezignovala na pořádek. Co je pro ni teď důležitější?
Zdroj: Netflix
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jejími radami se řídí lidé po celém světě. Ani Marie Kondo ale není dokonalá.

Japonská spisovatelka, poradkyně v oblasti úklidu a organizace a popularizátorka minimalistického životního stylu Marie Kondo od narození svého třetího dítěte „tak trochu rezignovala“ na uklízení. Královna úklidu, jak se autorce přezdívá, to uvedla v rozhovoru pro deník Washington Post (WP).

Prioritou je nyní čas s rodinou

Světoznámá japonská odbornice na úklid přiznala, že se třemi dětmi, o které se musí starat, je v jejím domě mnohem více nepořádku. Úklid pro ni ale teď není prioritou. Vše se prý změnilo v srpnu 2021, když se jí narodilo třetí dítě. „Mám doma nepořádek, ale způsob, jakým teď trávím svůj čas, je pro mě v této době a v této fázi mého života správný,“ uvedla pro WP.

„Dosud jsem byla profesionální uklízečka, takže jsem se snažila mít doma neustále uklizeno. Teď jsem na to tak trochu rezignovala, pro mě v dobrém slova smyslu. Uvědomuji si, že to, co je pro mě důležité, je užívat si čas strávený s dětmi,“ řekla Kondo, která s rodinou žije v Kalifornii. Doplnila, že už na sebe nevyvíjí tlak, aby měla doma vždy pořádek. S manželem si nyní plánují dny tak, aby mohli trávit co nejvíce času se svými dětmi a přitom stihnout důležité úkoly.

Marie Kondo se živí jako úklidová konzultantka. Navštěvuje byty a domy svých klientů a pomáhá jim dostat je do stavu, aby se v nich cítili šťastně. Toho podle ní lze dosáhnout tím, že se klienti naučí používat k vyklízení a organizování svých věcí takzvanou KonMari metodu, kterou vymyslela. Tato metoda prý zatím u žádného klienta neselhala. Více si o ní můžeš přečíst na tomto blogu.

Doporučeno
Youtuber MrBeast zaplatil operace pro tisíc nevidomých lidí. Díky němu znovu uvidí Youtuber MrBeast zaplatil operace pro tisíc nevidomých lidí. Díky němu znovu uvidí 30. ledna 2023 9:34

Kniha Zázračný úklid – pořádek jednou provždy se v roce 2011 stala bestsellerem. Ještě větší popularity se Kondo dostalo v lednu 2019 po premiéře osmidílného seriálu Velký úklid s Marií Kondo na streamovací platformě Netflix. V pořadu Kondo pomáhá s úklidem americkým rodinám, pořad byl dokonce nominován na cenu Emmy.

Nejnovější kniha úklidové kouzelnice Kurashi at Home: How to Organise Your Space and Achieve Your Ideal Life se zaměřuje na japonský koncept kurashi, což znamená „způsob života“. Od té doby, co se Kondo stala matkou tří dětí, se podle ní změnil její způsob života a její pozornost se přesunula od organizace k jednoduchým způsobům, jak vnést štěstí do každodenních věcí.

Domů
Sdílet
Diskuse