Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2023 12:35
Čas čtení 0:51
Kuni Nguyenová

Planety Venuše a Jupiter se přiblíží. Hvězdárny v Praze prodlouží otvírací dobu k jejich pozorování

Planety Venuše a Jupiter se přiblíží. Hvězdárny v Praze prodlouží otvírací dobu k jejich pozorování
Zdroj: Flickr/Jeff Sullivan/volně k užití
ČESKO ČESKO PRAHA VĚDA VESMÍR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vesmírné přiblížení. Vyraz do pražské hvězdárny a nenech si ujít konjunkci Jupiteru a Venuše.

Poměrně vzácný jev přiblížení Venuše a Jupiteru bude nejlépe viditelný ve středu 1. a ve čtvrtek 2. března krátce po setmění. Hvězdárny v Praze proto v tomto termínu mimořádně prodlouží svou otvírací dobu. Podle webových stránek Planetária Praha budou moct zájemci navštívit Štefánikovu hvězdárnu a Hvězdárnu Ďáblice již od 18 hodin místo původních 19 hodin.

Nejvíce se k sobě planety přiblíží v ranních hodinách 2. března. Očekává se přiblížení o půl stupně, což zhruba odpovídá velikosti Měsíce v úplňku. Takzvaná konjunkce nastává v momentě, kdy se k sobě objekty na obloze přiblíží z pozice pozorovatele. Venuše a Jupiter jsou podle planetária nejjasnějšími planetami. Tento jev mohou lidé sledovat zhruba jednou nebo dvakrát ročně. 

Přibližování začne koncem února

Venuše a Jupiter se začnou přibližovat už koncem února, kdy se setkají v takzvané trojité konjunkci spolu s Měsícem. Tento jev bude nejlépe pozorovatelný za soumraku ve středu 22. února.

Na obloze uvidíme jasněji pravděpodobně spíše planetu Venuši. „Během února bude Venuše zvyšovat svůj jas a stoupat nad jihozápadním obzorem. Vhodné podmínky pro sledování Jupitera naopak končí, jelikož planeta klesá k obzoru a snižuje svou jasnost,“ uvedlo Planetárium Praha ve své tiskové zprávě. 

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Ke konjunkci těchto planet došlo naposledy loni v květnu, o čemž jsme tě v Refresheru informovali v samostatném článku. K pozorování tehdy stačilo pouhé oko, případně dalekohled.

Domů
Sdílet
Diskuse