Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. února 2023 17:10
Čas čtení 1:34
Tímea Krauszová

Spontánní sex není lepší než plánovaný, dokázala to nová studie

Spontánní sex není lepší než plánovaný, dokázala to nová studie
Zdroj: Pexels/Tan Danh
ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Spontánnost je skvělá, ale nepřináší lepší sex, tvrdí vědci a vědkyně.

Páry, které si předem naplánují, kdy budou mít sex, jsou stejně uspokojeny jako páry, které spoléhají na spontánní chvíle vášně. Vyplývá to z nové vědecké studie kanadské univerzity York, která vyšla v Journal of Sex Research. Vědci a vědkyně tím popírají mýtus známý také z romantických filmů a knih: spontánní sex v principu není lepší.

Sexkoučky a psychoterapeuti to radí už léta

Odborný tým z York University k těmto závěrům dospěl ve dvou výzkumných studiích. V první dal vyplnit online dotazník 300 účastníkům a účastnicím v romantických vztazích. V druhém více než sto párů odpovídalo na denní průzkumy o svém sexuálním životě, a to po dobu tří týdnů. Odborníci chtěli zjistit, zda existuje korelace mezi tím, jestli si lidé myslí, že plánovaný sex je méně uspokojující, a tím, jak ho opravdu prožívají.

Výsledky první studie potvrdily, že lidé věří tomu, že spontánní sex je lepší a vede k lepšímu uspokojení. Podle druhé studie však v úrovni uspokojení není žádný rozdíl v porovnání se sexem, který byl plánován. A to bez ohledu na to, zda si účastníci intimního aktu mysleli, že to bude horší, nebo ne. „Nenašli jsme silné důkazy, podle kterých by lidé, kteří mají spontánní sex, zažívali lepší soulož než ti, kteří si ji naplánují,“ tvrdí autorky a autoři studie.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Odborníci, kteří pomáhají párům se vztahovými neshodami a problémy, často lidem doporučují, aby si vytvořili na sex čas. „Nemyslíme tím, že si to dáte do kalendáře, například v úterý v sedm večer poté, co dáme večeři do trouby,“ řekla pro NY Post Katarina Kovacevic, psychoterapeutka, která se specializuje na párovou terapii.

„Ale záměr za tím může věci změnit ve významu, že už nebudeme vyčkávat na ten správný moment, neboť někdy opravdu nemáme náladu, a to může lidi odrazovat,“ myslí si odbornice.

Spontánní touha (nečekaná chuť mít sex v náhodném okamžiku) totiž není tak běžná, jak se tě popkultura snaží přesvědčit. Emily Nagoski, odbornice na sexuální pohodu žen, při výzkumu zjistila, že 75 procent mužů a jen 15 procent žen zažívá spontánní touhu. Obvykle prožívají responzivní touhu, tedy reagují na podněty.

To ovšem znamená, že touhu umíme podnítit, umíme ji vyvolat a pracovat s ní, vysvětlila pro Refresher sexkoučka Simona Mačorová. „Touha je výsledkem naší svobodné vůle a nikdo nás nemůže přimět chtít. Není to partnerova nebo partnerčina vina, že nemám chuť na sex. Je tedy na nás, jestli se rozhodneme touhu aktivovat, nebo ne.“

Domů
Sdílet
Diskuse