Neurologové se s deníkem HuffPost podělili o jednu potravinu, kterou téměř nikdy nejedí. Vznikl tak seznam sedmi potravin, které mohou škodit tvému mozku, nebo mu minimálně nepřispívají.
Když přemýšlíme o tom, jak zlepšit fungování našeho mozku, často nás napadají aktivity stimulující mysl, jako jsou křížovky, sudoku nebo hra Wordle. Málokdy se ale zamyslíme nad tím, že velkou roli ve zdraví mozku hrají také naše každodenní návyky včetně stravy, píše HuffPost.
Sedm neurologů a neuroložek se s deníkem HuffPost podělili o to, jakým potravinám se kvůli správné funkci mozku vyhýbají. Některé z nich, jako například pivo nebo hranolky, tě pravděpodobně nepřekvapí. Avšak jiné možná ano. Odborníci a odbornice radí vyhýbat se také proteinovým práškům, sodě, margarínu, jídlu obsahujícímu CBD oleje či kávě bez kofeinu.
Kupříkladu proteinový prášek bývá často prezentován jako zdravá a méně kalorická surovina vhodná pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Podle neuroložky Friederike Dabritius je však plný umělých sladidel. „Ta způsobují spoušť v gastrointestinálním mikrobiomu. A právě ten je důležitý pro skvělé zdraví mozku,“ řekla.
Problematická je také káva bez kofeinu, která mnohdy obsahuje rozpouštědla. „Rozpouštědla, tedy chemické látky používané k odstranění kofeinu z kávy, jsou pro člověka obecně toxická. Mnohá z nich jsou spojována se zvýšeným rizikem rakoviny nebo neurologického poškození, zejména ve velkých nebo opakovaných dávkách. Kromě toho je známo, že rozpouštědla, jako je methylenchlorid, procházejí placentou, což znamená, že těhotné ženy riskují, že rozpouštědlu vystaví své nenarozené dítě,“ uvedl neurolog Sean Callan.
A proč našemu mozku škodí pojídání hranolků? Odpověď je jednoduchá. Tučná jídla mohou poškodit cévy, které zásobují mozek, a může tak dojít ke zhoršení kognitivních funkcí.