Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2023 18:00
Čas čtení 4:29
Ondřej Jarůšek

Star Wars Jedi: Survivor láká na extrémně zábavné souboje, velké lokace i temný příběh. Překoná hra skvělý první díl?

Star Wars Jedi: Survivor láká na extrémně zábavné souboje, velké lokace i temný příběh. Překoná hra skvělý první díl?
Zdroj: Electronic Arts/propagační materiál
TECH GAMING NOVÉ HRY STAR WARS
Uložit Uložené

Jedna z nejočekávanějších her letošního jara je už za dveřmi. Chystaný titul Star Wars Jedi: Survivor má být větší, bohatší a komplexnější než jeho předchůdce. Znovu se postavíme proti silám zla, střetneme se s novými nepřáteli a zavítáme na známá místa.

Star Wars Jedi: Survivor je přímým pokračováním hry Star Wars Jedi: Fallen Order od studia Respawn z roku 2019. V té jsme poznali padawana Cala Kestise (ztvárnil jej Cameron Monaghan), který dostal za úkol znovu vybudovat padlý řád rytířů Jedi. Stal se při tom terčem Galaktického impéria a stanul i proti samotnému Darthu Vaderovi. Teď na něj ale čekají ještě těžší výzvy.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej 15 českých her podle jediného obrázku KVÍZ: Poznej 15 českých her podle jediného obrázku 18. dubna 2023 8:30

Připrav se na temnější příběh

Děj pokračování nás v čase přenese pět let po událostech prvního dílu a nabídnout má o něco temnější a hlubší zážitek. Cal Kestis už dospěl v rytíře Jedi, ale hrozba v podobě Galaktického impéria nepominula. Právě naopak. Impérium se snaží všechny přežívající rytíře Jedi vyhubit. A Calovo břímě zodpovědnosti chránit nevinné nikdy nebylo těžší. K tomu se navíc potýká s rozepřemi i mezi svými nejbližšími. 

„Příběh první hry pojednával o ztrátě rodiny a hledání nové. V druhém díle si klademe otázku, co se stane, když rodinu najdete, ale dostanete se do situace, kdy každý z vás má jiný názor na to, jak vyřešit nastalé okolnosti,“ popsal směřování děje představitel hlavního hrdiny Cameron Monaghan v rozhovoru.

jedi survivorjedi survivorjedi survivorjedi survivor
Zobrazit galerii
(5)

Na Cala čekají situace, které nemají nutně žádné jedno správné řešení, a bude tak nucen žít s tíhou svých rozhodnutí. „Hned po první hře jsme se bavili o tom, jak dostat tuto postavu do náročných situací a které situace by ho mohly dotlačit do bodu, kdy by se mohl zlomit,“ dodal herec.

Samozřejmostí je pak plejáda nových postav, které během celého dobrodružství poznáme a se kterými budeme interagovat. V pozadí všeho pak bude stát nový záporák a armáda nepřátel, kteří nám půjdou po krku.

Doporučeno
Česká hra s Hitlerem, sex, lesby. Proč bylo těchto 10 her zakázáno nebo cenzurováno? Česká hra s Hitlerem, sex, lesby. Proč bylo těchto 10 her zakázáno nebo cenzurováno? 2. dubna 2023 11:00

Soubojový systém bude ještě komplexnější

Středobodem celé hratelnosti je zejména soubojový systém. Ten hrál prim už v prvním díle a v pokračování se zřejmě můžeme těšit na ještě zábavnější akci. Stejně jako v prvním díle i zde budeme moct bojovat s klasickým nebo duálním světelným mečem, k tomu je však přidána možnost velký oboustranný meč rozdělit a bojovat se dvěma kratšími. Chybět nebude ani nový, těžší a silnější meč připomínající ten, který má ve filmech Kylo Ren.

Bojové možnosti budou podstatně bohatší a přibydou i nové útoky a dovednosti, k nimž Cal využívá Sílu, jako je třeba „zmrazení“ nepřátel, kteří se tak na chvíli stanou nehybným terčem. Boje ale nejsou o tom mačkat bezhlavě jedno tlačítko. Je třeba naučit se reagovat na útoky nepřátel, umět je odrážet nebo se jim vyhýbat a ve správný moment zasadit protiútok. 

Soubojový systém se hráčům v plné kráse odhalil už ve zveřejněných gameplay trailerech, ve kterých Cal bojuje nejen proti mocnostem Galaktického impéria, droidům, ale i proti nebezpečné fauně, jež obývá zdejší planety.

Souboje si navíc budou moct užít jak ti, kteří třeba tolik akčnímu typu her neholdují, tak i hardcore hráči. Jak totiž autoři uvedli, hra bude mít pět stupňů obtížnosti, jež vyhoví potřebám nováčků i největších sebemrskačů, kteří hledají pořádnou výzvu. Oproti původní hře tvůrci přidají obtížnost Padawan, která má být určena pro ty, kteří chtějí o něco lehčí průchod hrou, ale pořád co nejvíce vyvážený zážitek. Z hlediska náročnosti budou možnosti následující – Story Mode, Padawan, Jedi Knight, Jedi Master a Jedi Grandmaster.

Doporučeno
10 tipů na akční a zábavné střílečky, které můžeš hrát úplně zdarma 10 tipů na akční a zábavné střílečky, které můžeš hrát úplně zdarma 22. března 2023 8:23

Zkontroluj si hardwarové požadavky

Vývojáři před nedávnem oznámili také minimální a doporučené hardwarové požadavky pro hráče na PC, které hned na první pohled zaujme obří velikost titulu. Hra si totiž z paměťového úložiště ukousne solidních 155 GB, což je přibližně třikrát více než v případě prvního dílu. Na PlayStationu 5 hra zabere 147,577 GB, u Xboxu Series X potom 139,08 GB a u Xboxu Series S zase 44 GB.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse