Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. června 2023 10:22
Čas čtení 0:48
Kuni Nguyenová

VIDEO: Padl světový rekord ve skládání Rubikovy kostky. Tento 21letý hráč jej překonal v neuvěřitelném čase

VIDEO: Padl světový rekord ve skládání Rubikovy kostky. Tento 21letý hráč jej překonal v neuvěřitelném čase
Zdroj: Guinnessova kniha rekordů
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ
Uložit Uložené

Za jak dlouho dokážeš vyřešit Rubikovu kostku? Nový rekord je nyní 3,13 sekundy.

Mark Park není jen tak obyčejný 21letý korejský Američan, který se čas od času věnuje speedcubingu (sport, ve kterém hráči a hráčky řeší Rubikovu kostku v co nejkratším čase). Nedávno se totiž tímto „koníčkem“ zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když kostku o velikosti 3 × 3 × 3 vyřešil za 3,13 sekundy. Překonal tak dosavadní rekord o 0,34 sekundy, který v roce 2018 stanovil Číňan Yusheng Du. Informují o tom The Guardian a CNN

Rekord proběhl tento týden 11. června na akci Pride in Long Beach 2023 v Kalifornii ve Spojených státech. Prostřednictvím videa se podívej, jak mu to šlo.

Doporučeno
Seniorský drip: letní edice. Takto skvěle vypadá styl, který prověřil čas Seniorský drip: letní edice. Takto skvěle vypadá styl, který prověřil čas 15. června 2023 12:00

„Atmosféra byla elektrizující. Všichni věděli, že překonal rekord, a myslím, že všichni byli částečně v šoku,“ řekl Parkův otec Schwan Park zástupcům Guinnessovy knihy. Vzhledem k tomu, že Max má autismus, cubing se podle něj ukázal jako dobrá terapie k socializaci a posílení jeho dovedností. „Byly doby, kdy Max neuměl ani otevřít lahve s vodou, ale projevil zájem o vyřešení Rubikovy kostky,“ doplnil. 

Max je mimochodem také držitelem dalších rekordů v speedcubingu. Podle Guinnessovy knihy rekordů, která Maxe uvádí jako člena Síně slávy, má nejrychlejší čas také v řešení krychle 4 × 4 × 4, 5 × 5 × 5, 6 × 6 × 6 a 7 × 7 × 7.

Domů
Sdílet
Diskuse