Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2023 12:30
Čas čtení 0:34
Vojtěch Vanda

Nový světový rekord v maratonu: Padla hranice dvou hodin?

Nový světový rekord v maratonu: Padla hranice dvou hodin?
Zdroj: Michael Reaves/Getty Images
SPORT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Co se zdálo být nemožné, je zase trochu blíže k prolomení. Keňan Kelvin Kiptum pokořil světový rekord v maratonu během závodu v Chicagu a velmi se přiblížil překonání hranice 2 hodin.

Třiadvacetiletý běžec dokázal překonat světový rekord krajana Eliuda Kipchogeho o 34 sekund a podle webu The Guardian, jenž pokrýval známý chicagský maraton, měl ještě sílu mávat divákům a posílat vzdušné polibky, když se blížil k cíli. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený World Athletics (@worldathletics)

To však neznamená, že by dvouhodinová hranice nikdy nepadla. Padla. Zvládl ji překonat právě Kipchoge v roce 2019, jenže jeho pokus nemohl být zapsán jako světový rekord, jelikož „použil prostředky, které pravidla světové atletiky nepovolují“. Oficiálně je to ale Kiptum, kdo jako první na světě prolomil čas 2:01:00.

Keňský běžec, který ještě před deseti měsíci nikdy maraton neběžel, v cíli tvrdil, že neútočil na rekord, ale kolem 35. kilometru změnil názor. Převedeno na míle, tu dvaadvacátou, tedy zhruba 1,6 kilometru, zaběhl za 4 minuty a 18 sekund. V cíli porazil druhého Bensona Kipruta o 3 minuty a 27 sekund.

Domů
Sdílet
Diskuse