Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2023 15:00
Čas čtení 3:50
Adéla Ježková

Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala

Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
HISTORIE ADOLF HITLER HISTORIE HOLOKAUST NĚMECKO
Uložit Uložené

Byla mladá, atraktivní a v koncentračních táborech si vysloužila pověst extrémně kruté dozorkyně. Irma Grese dostála své přezdívce „hyena z Osvětimi“.

„Seděl jsem na zemi u lůžka a vešla žena se svým psem, hlídačem. S chutí jedla velké, šťavnaté jablko, které snědla až úplně na samotný jádřinec. Vzala jádřinec, položila ho na zem a vedle něj postavila psa. Dala mu povel, aby jej hlídal, odvázala ho a odešla pryč.

Pes měl jádřinec mezi předními packami a vrčel, strašlivě vrčel. Já jsem moc dobře věděl, že po jádřinci nemůžu sáhnout. Byl by to můj konec, pes by mě doslova roztrhal.

Dozorkyně se posléze vrátila a viděla, že se nic nestalo. Bylo vidět, že je svým kouskem pobavená. Jádřinec jablka následně botou rozdrtila. Tak, aby nezbylo zhola nic, co by se dalo vůbec seškrábnout.

O mnoho let později mi došlo, kdo to byl. Nechvalně proslulá Irma Grese.“

Tak popsal své setkání s jednou z nejmladších nacistických dozorkyní přeživší z osvětimského koncentračního tábora Maurice Blik v dokumentu BBC z roku 2020 Belsen Our story.

Plachá dívka z vesnice

Irma Grese se narodila 7. října 1923 v malé vesnici Wrechen v severním Německu. Se svými čtyřmi sourozenci vyrůstala ve skromných podmínkách pouze s otcem, jelikož její matka spáchala sebevraždu, když bylo Irmě 13 let.

Doporučeno
Proč musíme pracovat 40 hodin týdně? Za všechno může Henry Ford Proč musíme pracovat 40 hodin týdně? Za všechno může Henry Ford 12. října 2023 6:00

Jak uvádí publikace Hitler Youth, sestra Helene ji popisovala jako plaché a tiché dítě, které se často vyhýbalo konfliktům, místo aby je začínalo. „Když se dívky hádaly a praly, Irma nikdy neměla odvahu bojovat, ale utekla,“ uvedla později u soudu.

Frustrovaná šikanou a znuděná učivem odešla Irma ze školy ve čtrnácti letech. Po ukončení školní docházky pracovala na farmě a později jako prodavačka v mlékárně. Opakovaně se ucházela o místo v sanatoriu, které provozovalo SS, ale nebyla přijata. Nakonec tam začala pracovat jako nevyškolená pomocná zdravotní sestra.

irma grese
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Během práce v nemocnici a účasti na nacistických shromážděních se Irma začala setkávat s představiteli nacistické strany a stejně jako mnoho dalších mladých Němců a Němek se nechala zlákat sliby Adolfa Hitlera. Její oddanost nacistickým ideálům byla režimem odměněna, popisuje publikace Heroes and Villains, když vstoupila do pomocných jednotek SS.

Vyslána byla do koncentračního tábora Ravensbrück, kde nejprve podstoupila několikatýdenní výcvik založený na upevňování stranické ideologie. Úkolu se Irma zhostila s nadšením. Její sen se konečně splnil. Stala se „Aufseherin“, dozorkyní.

Doporučeno
Oko za oko, zub za zub. Poslední trest smrti byl v Československu vykonán před 34 lety Oko za oko, zub za zub. Poslední trest smrti byl v Československu vykonán před 34 lety 9. října 2023 6:00

Výbava Irmy Grese: těžké boty, bič a agresivní pes

Irminy nacistické ambice se stupňovaly, a když byla v roce 1943 přeřazena do koncentračního tábora Osvětim-Březinka, vysloužila si hodnost seniorní dozorkyně SS – druhou nejvyšší hodnost, kterou mohly ženy v SS získat. Podíl na tom možná měl i fakt, že mladá Irma byla blonďatým, modrookým ztělesněním „plakátové“ nacistky. 

Na rozdíl od většiny ostatních dozorkyň si dávala záležet na tom, aby řádně nosila uniformu a vypadala elegantně. A dělala by cokoli, aby vynikla a prosadila se. V době, kdy byla přidělena do tábora C, byla ve svých pouhých dvaceti letech povýšena do hodnosti SS-Oberscharführerin, druhé nejvyšší hodnosti, kterou mohla získat důstojnice SS – což bylo pro někoho tak mladého velmi vzácné.
 Magda Hellinger, přeživší

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse