Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2023 10:13
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková

„Byl to ten nejméně zdravý mozek, jaký jsem kdy viděl,“ popsal psychiatr orgán patnáctiletého vraha

„Byl to ten nejméně zdravý mozek, jaký jsem kdy viděl,“ popsal psychiatr orgán patnáctiletého vraha
Zdroj: Freepik/DCStudio/volně k užití
NEWS PSYCHOLOGIE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americký psychiatr Daniel Amen prozradil, jak vypadal „nejméně zdravý mozek“, jaký kdy viděl.

„Na základě mého posudku ho naskenovali kvůli soudnímu řízení. Jeho mozek byl tak strašný. Nikdy jsem neviděl patnáctiletého kluka, který by měl tak poškozený mozek a jeho život to odrážel,“ popsal Amen v podcastovém pořadu Stevena Bartletta The Diary of A CEO, kde hovořil o analýze psychického stavu lidí pomocí skenování mozku.

Onen „nejméně zdravý mozek“ patřil Kipu Kinkelovi, který v roce 1998 zavraždil své rodiče a poté střílel na své střední škole, kde zabil dva spolužáky a 25 dalších zranil.

Mozek patnáctiletého vraha

„Šlo o patnáctiletého chlapce ze Springfieldu v Oregonu, který si přinesl do školy zbraně, byl zatčen a rodiče ho vyzvedli z vězení. Někdy mezi šestou hodinou večerní a osmou hodinou ranní následujícího dne chlapec svou matku a otce zavraždil a pak šel na střední školu a střílel,“ dodal psychiatr. 

@docamen Reply to @zeinabaitbenali The brain scan of a 15-year old school sh&@ter #fyp #foryoupage #mentalhealthawareness ♬ original sound - Daniel G. Amen, MD

Při analýze zjistil, že Kinkelův mozek byl „scvrklý“. Jelikož ale jeho rodiče byli už po smrti, nedokázal z rodinné anamnézy zjistit, proč tomu tak bylo. Mladý vrah mohl mít podle Amena nedostatek kyslíku při porodu, těžkou infekci nebo mu něco otrávilo mozek, například olovo.

Doporučeno
Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala 14. října 2023 15:00

Klinika, na které Amen působí, provedla již více než 200 tisíc skenů mozku, uvádí server Unilad. Používá techniku zobrazování mozku „SPECT“, která měří průtok krve a aktivitu v mozku.

Domů
Sdílet
Diskuse