Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď

Milka Hazelnut Creme

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na obalu neuveden
Obchod: Tesco (ale i další)
Hmotnost: 350 g
Cena: 94,90 Kč

Malý objem, více peněz. Proč tedy kupovat pomazánku Milka? Vyplatí se jít za značkou?

Zvýšená cena nejspíš nebude způsobena složením. Proteinem (3,8 gramu bílkovin) tedy rozhodně ne. To, že produkt neobsahuje palmový olej, nemusí jeho cenu natáhnout, jak jsme se přesvědčili. Může to být i ke škodě – Milka obsahuje ze 25 procent olej řepkový, což se nám zdá také docela přehnané.

Ale jak si může produkt říkat lískooříšková pomazánka, když obsahuje pouze pět procent lískooříškové pasty, která dostala stejný prostor jako 4,5 procenta kakaového prášku, nám do hlavy nejde.

Spousta cukru (57 gramů), žádný certifikát, produkt voní jako umělý lískový oříšek, chutná jako cukrová pomazánka. Suma sumárum jde o předražený produkt, který rozhodně nedoporučujeme ke koupi.

Hodnocení: 2/10


Brinkers Nuscobio

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Brinkers Food B.V., Enschede, Nizozemsko
Obchod: Albert
Hmotnost: 400 g
Cena: 159,90 Kč

Takže pokud Milka byla dudy, dostáváme se k nebi. A tím nechceme nic naznačovat. Ale bio pomazánka od Brinkers, alespoň co se na etiketě píše, využívá jen produkty z ekologického zemědělství, což potvrzuje i certifikát EU. Je úplně bez palmového oleje a nechybí ani certifikát Rainforest Alliance.

Jenže suroviny jako bio třtinový cukr, kokosový olej, kakaové máslo nebo extrakt z vanilky Bourbon se bohužel odrazí v ceně. Není to tedy pro každého. Paradoxem však zůstává, že velký obsah cukru (49 gramů na 100 gramů) a tuku (36 gramů na 100 gramů) zůstává. Obsah lískových oříšků zde najdeme standardní, stejně jako kakaového prášku.

Vůni má jasně oříškovou, má hezky roztíratelnou a tuhou konzistenci. Chutná jinak než ostatní, zároveň je z ní cítit jakási jemnost. Těžko nicméně tvrdit, že je to tak lepší, posouzení necháme na tobě.

Konzistence je velmi tuková a drží se na rtech jak jelení lůj, což však nutně neznamená, že musí jít o něco špatného. Takže koneckonců záleží na tom, jak moc chce člověk platit za suroviny z ekologického zemědělství. Za nás je ta cena trochu přestřelená a lze vybrat trošku lépe.

Hodnocení: 7,5/10


Brinkers La Vida vegan

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na etiketě neuveden
Obchod: Albert
Hmotnost: 270 g
Cena: 139,90 Kč

Brinkers ale vyrábí ještě jednu bio lískooříškovou pomazánku – se spoustou certifikátů (vegan, bez lepku, fairtrade) i kupodivu vyšší cenovkou.

Pomazánka je stoprocentně veganská a neobsahuje palmový olej. Dokonce je v ní čokoláda a mletá fairtrade vanilka (včetně dalších fairtrade surovin), tedy vlastně to nejlepší, co lze od něčeho takového očekávat. I obsah lískových oříšků je o dvě procenta vyšší, než je obvyklé u jiných podobných produktů. Tuk a cukr mají ale pořád vysoké cifry, na druhou stranu je v pomazánce velké množství vlákniny.

Produkt má vůni pražených lískových ořechů, je znovu hezky roztíratelný a chutná méně tukově. Je trošičku sladší než jeho bio sestra, ale není to žádná hrůza. Pro vegany je to jistě zajímavá možnost. Problémem může být cena a množství, což je ale opodstatněno šetrnou výrobou. Volba je na tobě.

Hodnocení: 8/10


Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 4 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse