Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Test lískooříškových pomazánek: Existuje něco lepšího než Nutella? Máme překvapivou odpověď

Bonne Maman Hazelnut & Cocoa

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: Bonne Maman, Biars-sur-Cère, Francie
Obchod: Billa
Hmotnost: 360 g
Cena: 149,90 Kč

Podobně drahý produkt lze koupit i v Bille. Bude však pomazánka od Bonne Maman z Francie také stejně prémiová? 

Ne. Není bio a nezdravá je pořád stejně. I když vypadá, jako by ji někdo udělal doma, obsahuje suroviny podobné vyššímu standardu u jiných produktů (abychom ale nekřivdili, chybí zde palmový olej a má 20 procent lískových ořechů). Na chuti se to každopádně neodráží.

Je ucházející, i když se paradoxně zdá trochu méně ořechová. Určitě najdeš levnější a lepší alternativy.

Hodnocení: 6,5/10


HealthyCo Proteinella

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: FirstClassBrandsofSweden AB., Lund, Švédsko
Obchod: Tesco
Hmotnost: 200 g
Cena: 154,90 Kč

Bavili jsme se o drahých produktech, ale Proteinella byla suverénně nejdražší. Těšili jsme se na ni ale i z toho důvodu, že její název obsahoval slovo „protein“, a to je v tomto testu dobré znamení.

Přestože postrádá jakékoliv oficiální certifikáty, není uvnitř k nalezení palmový olej. Ve složení se znovu objevuje syrovátkový proteinový koncentrát s maltitolem, na druhou stranu je uvnitř pouze deset procent oříšků. Také nás pobavilo upozornění, které znělo: „Nadměrná konzumace může vyvolat laxativní účinky.“ Kolik je ale nadměrná konzumace, nikdo neuvedl.

Když Proteinellu porovnáme s pomazánkou z Lidlu, zaostává jak v obsahu cukru (má jej víc), tak i v bílkovinách (má jich o trochu méně). Samotný produkt byl jaksi vodovější, chutnal méně po oříšcích a více po oleji. I přes vysokou cenu si však myslíme, že si zaslouží vcelku vysoké a pozitivní hodnocení.

Hodnocení: 7/10


Emco SuperEmcotella

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na obalu neuveden
Obchod: Kaufland
Hmotnost: 200 g
Cena: 149,90 Kč

Hned v závěsu, co se ceny týče, je Super Emcotella od Emca. Toto balení je věru speciální v tom, že neslibuje víc proteinu, ale naopak úplně jinou recepturu.

Balení, které neobsahuje žádné certifikáty, informuje o obsahu vlákniny z kořene čekanky a o bambuckém tuku a slibuje 20 procent lískových oříšku (což je ve skutečnosti pasta). I tento výrobek může působit zdravotní potíže, když se ho přejíš, na což výrobce upozorňuje zákazem překračování doporučené denní dávky, která je maximálně 60 gramů výrobku.

Tím vedlejším účinkem budou nejspíše laxativní účinky, jelikož zde najdeme neskutečných 32 gramů vlákniny na 100 gramů výrobku. Stejně jako proteinové pomazánky má i více bílkovin a méně cukru a je i méně energeticky náročná. Jen chuť nemusí každému sednout.

Čekanka je zde hodně poznat, stejně tak bambucký tuk. Hádáme, že dětem úplně chutnat nebude, jelikož je hořčejší a Nutellu připomíná opravdu jen z dálky. Určitě se ale nejedná o špatný produkt. Co jej oddaluje od zákazníků, je samotná cena.

Hodnocení: 6,5/10


Choco nussa with 13 % Hazelnuts

lískooříškové pomazánky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: na obalu neuveden
Obchod: Lidl
Hmotnost: 400 g
Cena: 49,90 Kč

S posledním produktem se vracíme do starých kolejí. Certifikát Rainforest Alliance, špatné Nutri-Score, palmový cukr, 13 procent lískových oříšků a sedm procent kakaového prášku. To je lidlová Choco Nussa. 

Cítíme z ní mnohem větší nutellový odér, který je také hodně cukrový, a to se potvrdilo při taste testu. Její umělá cukrová chuť je z celého testu zaručeně nejhorší. Zvlášť poté, co jsme testovali kvalitní produkty. Cena pak může být dobrá, jak chce, ale existuje mnohem více lepších alternativ.

Hodnocení: 1,5/10


Výsledky

Co nám tedy test přinesl? Dle našeho názoru stoprocentně existují pomazánky, které jsou lepší než Nutella, a není jich zrovna málo. Pokud budeme mluvit konkrétně o bedně v našem testu, třetí místo získal produkt Nuscobio od značky Brinkers. Ostatně Brinkers zabodoval nejvíc, jak mohl, jelikož i jeho veganská verze Brinkers La Vida vegan se umístila, a to rovnou na místě druhém.

Naším vítězem testu se stala pomazánka Mister CHOC Protein Spread, která měla nejlépe vyvážený poměr ceny a gramáže, skvělou a ne tak sladkou chuť, dobrý poměr nutričních hodnot a surovin ve složení. Souhlasíš s námi, nebo ne? Pojďme diskutovat v komentářích.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 5 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse